Musisz zainstalować flash player pobierz instalator






Nasze dziewczyny rządzą w piłce halowej! - s. 20 O oswajaniu tygrysów podczas Archipelagu Skarbów - s. 12-15



OD REDAKCJI K I N G

Minął pierwszy miesiąc nauki. Dla niektórych to dopiero początek „przygody" z gimnazjum. Nowe przedmioty, nowe ciekawe zajęcia, nowe koleżanki i koledzy z różnych szkół. Najważniejsi w nowej szkole są jednak nauczyciele - jacy są, jak wykładają swój przedmiot, jakie mają wymagania, co lubią i czego nie tolerują. Tego wszystkiego dowiecie się w ciągu najbliższych tygodni i miesięcy. Tymczasem zapraszamy wszystkich do przeczytania ciekawych artykułów w pierwszym w tym roku numerze naszego KINGA Bardzo cieszymy się, że młodzi dziennikarze dołączyli w tym roku do naszego zespołu. Mamy nadzieję, że przygoda dziennikarska pozwoli im na rozwijanie pasji i odkrywanie talentów. Zatem czytajcie! Miłej lektury! Redaktor Możecie również obejrzeć naszą gazetkę na platformie internetowej www.mam.media. org Adres redakcji: ZSPG im. św. Ojca St. Papczyńskiego w Podegrodziu 33-386 Podegrodzie 6 Skład redakcji w roku 2016/2017 Redaktor Qmama: Klaudia Seredyńska Grafik: Maria Rams Dziennikarze: Sylwia Koterla Natalia Gołąb Izabela Kumor Karolina Witkowska Natalia Błaszczyk Katarzyna Król Kinga Jodłowska Klaudia Błaszczyk Aleksandra Kwoka - Wyżycka Ewa Bobak Monika Rams Patrycja Wójcik Mariola Maciuszek Klaudia Łatka Magdalena Kowalczyk Katarzyna Szabla Opiekun gazetki Monika Weremczuk Okiem Dyrektora 14 października - Dzień Edukacji Narodowej

K I N G ZE SZKOLNEGO PODWÓRKA

Droga Młodzieży! Minął drugi miesiąc pobytu w szkole i przebywania wielu godzin dziennie w grupie. Dla niektórych to nowa wspólnota, w której trzeba nauczyć się żyć, tak, aby nasze nastawienie i nasza osobowość nie budziły u innych strachu. Dostrzegając różnice między sobą a drugim człowiekiem, trzeba nauczyć się akceptacji dla różnorodności. Grupa jest miejscem, w którym odkrywamy drugich, zarówno tych, którzy myślą w podobny sposób, jak i tych, których postrzegamy jako wielce niedoskonałych. Wspólnota klasowa, to miejsce, w którym powinniśmy pozwolić sobie wzajemnie dojrzewać, nie stawiając nadmiernych, przesadnych oczekiwań przed innymi. Nie należy oczekiwać od drugiego, aby był doskonałym we wszystkim. Potrzeba akceptacji i kompromisu, aby wytworzyła się więź, która pomoże wychodzić naprzeciw tym, których nie darzymy szczególną sympatią. Zrozumienie, pokora i mądrość to cechy, które pomogą okazać szacunek temu, który jest słaby, ale równocześnie pomogą uświadomić sobie własną słabość. Z życzeniami, aby dobroć i zrozumienie zawsze Wam towarzyszyły Dyr. Krystyna Dąbrowska Harmonogram spotkań z rodzicami w roku szkolnym 2016/2017 28.09.2016r. – zebranie z rodzicami 16.15-18.00 12.10.2016r. – dzień otwarty 15.30-17.00 16.11.2016r. – zebranie z rodzicami (wywiadówka) 17.00-19.00 14.12.2016r. – dzień otwarty 15.30-17.00 25.01.2017r. – zebranie z rodzicami (wywiadówka) 17.00-19.00 15.03.2017r. – dzień otwarty 15.30-17.00 10.05.2016r. – zebranie z rodzicami (wywiadówka) 17.00-19.00 07.06.2016. – dzień otwarty 15.30-17.00 Potocznie zwany Dniem Nauczyciela. To polskie święto oświaty i szkolnictwa wyższego ustanowione 27 kwietnia 1972r. Święto upamiętnia rocznicę powstania Komisji Edukacji Narodowej, która została utworzona z inicjatywy króla Stanisława Augusta Poniatowskiego i zrealizowana przez Sejm Rozbiorowy w dniu 14 października 1773r. Dzień Edukacji Narodowej jest uroczyście obchodzony w instytucjach oświatowych. Jest okazją do dla podziękowań od uczniów dla nauczycieli: Życzymy Wam wiele radości i satysfakcji z pracy – trudnej i pełnej wyzwań, a tak ważnej dla naszej przyszłości. W życiu osobistym niech Państwu towarzyszą zdrowie, sukcesy i pomyślność. POWSTANIE WARSZAWSKIE GODZINA W 63 DNI CHWAŁY I WALKI STOLICO, PAMIĘTAMY POWSTAŃCZE HISTORIE p.Haliny Iwan i p. Katarzyny Kawik, chcąc uczcić pamięć poległych

KARTKA Z HISTORII K I N G

1 sierpnia 1944 r. o godz. 17 wybuchło Powstanie Warszawskie. Do wolnościowego zrywu przystąpiło blisko 40 tys. żołnierzy Armii Krajowej. „Po tym powstaniu i jego zdławieniu Warszawę spotka zasłużony los – zupełne zniszczenie” – napisał 5 sierpnia 1944 r. w swoim dzienniku Hans Frank, generalny gubernator okupowanych ziem polskich. Walki trwały 63 dni i zakończyły się kapitulacją stolicy. 31 lipca 1944 r. Komendant Główny Armii Krajowej gen. Tadeusz Komorowski „Bór” wydał dowódcy Okręgu AK Warszawa – płk. Antoniemu Chruścielowi „Monterowi” – rozkaz rozpoczęcia 1 sierpnia 1944 r. o godz. 17 zbrojnej walki z okupantem w stolicy. Mimo bohaterskiej walki powstańcom nie udało się pokonać Niemców i wyprzeć ich z miasta. Dwa miesiące powstańczych walk przyniosły stolicy ogromne straty. Zginęło ponad 200 tys. Polaków, a 150 tys. trafiło do obozów. Po pięknej Warszawie, nazywanej Paryżem Północy, pozostały jedynie zgliszcza. Ogromne zniszczenia spowodowane były nie tylko ostrzałem artyleryjskim i nalotami lotniczymi. Niemieckie oddziały wysadzały i podpalały wszystko, co spotkały na swojej drodze. Już w pierwszych dniach powstania spłonął Mariensztat. Niemal w całości zniszczono Stare Miasto. Obalono Kolumnę Zygmunta, rozjechano czołgami płyty Grobu Nieznanego Żołnierza, wysadzono w powietrze ruiny Zamku Królewskiego. Następnie niszczono: Wolę, Powiśle, Czerniaków, Śródmieście, Mokotów i Ochotę. Powstanie Warszawskie w liczbach 63 dni – tyle trwał jeden z największych zrywów wolnościowych w historii Polski. 16 tys. osób – najprawdopodobniej tylu powstańców straciło życie, stając w obronie ojczyzny. Rannych zostało ok. 25 tys. – w tym 6,5 tys. ciężko. Szacuje się, że w powstaniu zginęło blisko 180 tys. cywilów. 10 tys. niemieckich okupantów zginęło podczas tłumienia powstania. 12 ton popiołów ludzi zamordowanych i spalonych przez Niemców zebrano z ulic po rzezi Woli. 25 listopada 1945 r. założono na Woli Cmentarz Powstańców Warszawy. 116 317 listów rozprowadziła działająca w podziemiu powstańcza poczta polowa. Poczta polowa Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi. pełniła niezwykle istotną funkcję społeczną – pozwalała porozumieć się ludziom odciętym od bliskich, przekazać im informacje o sobie, uspokoić. Listy dostarczane przez młodych listonoszy wielu ludzi podtrzymywały na duchu. 3 października w 72. rocznicę upadku Powstania Warszawskiego – nasi koledzy pod kierunkiem wystawili montaż, który był efektem kilkutygodniowego projektu. Uczniowie zawzięcie ćwiczyli swoje role do ostatnich sekund. Dosłownie wszystko było dopięte na ostatni guzik. Dekoracja oddawała całą powagę przedstawienia. Przedstawienie było bardzo wzruszające, a także pełne rozmyślań nad losem naszych przodków. WARTO WIEDZIEĆ... KONKURSY PRZEDMIOTOWE >>> @@@@@@@

K I N G ZE SZKOLNEGO PODWÓRKA

Terminy kolejnych etapów konkursów przedmiotowych organizowanych w roku szkolnym 2016/2017 Język polski Etap szkolny 9 listopada Etap rejonowy 17 stycznia Etap wojewódzki 16 marca Matematyka Etap szkolny 8 listopada Etap rejonowy 16 grudnia Etap wojewódzki 13 marca Fizyka Etap szkolny 25 października Etap rejonowy 14 grudnia Etap wojewódzki 2 marca Historia Etap szkolny 17 października Etap rejonowy 5 grudnia Etap wojewódzki 20 lutego 1 września 2016r. (czwartek) – początek roku szklnego 2016/2017 8 września 2016r. (czwartek)– Święto Szkoły, dzień wolny od zajęć dydaktycznych* 14 października 2016r. (piątek) – DzIeń Edukacji Narodowej, dzień wolny od zajęć dydaktycznych* 31 października 2016r. (poniedziałek)– dzień wolny od zajęć dydaktycznych* 11 listopada 2016r. (piątek) – Święto Niepodległości, dzień wolny 23-31 grudnia 2016r. – świąteczna przerwa w nauce 6 stycznia 2017r. (piątek)- Trzech Króli, dzień wolny 30 stycznia-12 lutego 2017r. – ferie zimowe 13-18 kwietnia 2017r. – wosenna przerwa świąteczna 19 kwietnia 2017r. (środa) – egzamin gimnzajalny, część humanistyczna 20 kwietnia 2017r. (czwartek) – egzamin gimnzajalny, część matematyczno - przyrodnicza 21 kwietnia 2017r. (piątek) – egzamin gimnazjalny, język obcy 2 maja 2017r. (wtorek) – dzień wolny od zajęć dydaktycznych* 3 maja 2017r. (środa) – Święto Konstytucji, dzień wolny 15 czerwca 2017r. (czwartek) – Boże Ciało, dzień wolny 16 czerwca 2017r. (piątek) – dzień wolny od zajęć dydaktycznych * 23 czerwca 2017r. (piątek) – zakończenie roku szkolnego; *dodatkowe dni wolne ustalone przez DyrektoraZSPG Biologia Etap szkolny 27 października Etap rejonowy 10 stycznia Etap wojewódzki 6 marca Geografia Etap szkolny 4 listopada Etap rejonowy 12 stycznia Etap wojewódzki 10 marca Chemia Etap szkolny 17 października Etap rejonowy 5 grudnia Etap wojewódzki 20 lutego J. angielski Etap szkolny 26 października Etap rejonowy 15 grudnia Etap wojewódzki 9 marca J. niemiecki Etap szkolny 21 października Etap rejonowy 13 grudnia Etap wojewódzki 28 lutego WOS Etap szkolny 3 listopada Etap rejonowy 9 stycznia Etap wojewódzki 1 marca

ZE SZKOLNEGO PODWÓRKA K I N G

Karty i urny do głosowania zagościły w podegrodzkim gimnazjum Wrzesień to gorący czas przygotowania do wyborów Samorządu Szkolnego. Kandydaci przygotowują plakaty, agitują wśród wyborców i zachęcają do głosowania na siebie. W tym roku kampania dosyć słaba, powieszono zaledwie trzy plakaty wyborcze. Do urn jednak podeszło większość uczniów. - Głosuję, ponieważ chcę mieć wpływ na to, co dzieje się w naszej szkole - mówi jedna z uczennic. 22 września 2016r. na przerwach międzylekcyjnych odbyły się wybory do Rady Samorządu Uczniowskiego gimnazjum. W głosowaniu brały udział 233 osoby. Największą liczbę głosów otrzymali następujący uczniowie: Anna Łatka kl. III D 96 pkt. Klaudia Seredyńska kl. III A 69 pkt. Natalia Błaszczyk kl. III B 61 pkt. Mateusz Bienias kl. III C 44 pkt. Dominika Łatka kl. III C 34 pkt. Justyna Pawlik kl. III D 31 pkt. Weronika Kruczek kl. I C 29 pkt. Piotr Wojnarowski kl. II B 29 pkt. Te osoby utworzą nową Radę Samorządu Uczniowskiego, która ukonstytuuje się na pierwszym zebraniu organizacyjnym. Ponadto społeczność uczniowska gimnazjum w tym dniu wybierała również Rzecznika Praw Ucznia. Została nim Jolanta Mrówka z kl. III a , zdobywając 40 głosów. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Liczymy, że spełnicie swoje obietnice :) SKŁAD RADY SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO: Przewodnicząca: ANNA ŁATKA- kl. III d Zastępca przewodniczącej: KLAUDIA SEREDYŃSKA - kl. III a Skarbnik: DOMINIKA ŁATKA- kl. III c Sekretarz: WERONIKA KRUCZEK - kl. I c Sekcja redakcyjna: JUSTYNA PAWLIK - kl. III d Sekcja nauki: MATEUSZ BIENIAS - kl. III c Sekcja imprez: NATALIA BŁASZCZYK- kl. III b; PIOTR WOJNAROWSKI – kl. II b

K I N G NASZE WYWIADY Dziękujemy za każdy oddany na nas głos! Pozdrawiamy!

Przewodnicząca Samorządu Uczniowskiego Anna Łatka - Jesteś zadowolona, że zostałaś wybrana na przewodniczącego szkoły? - Szczerze to można powiedzieć, że się cieszę, ale nie wiem jeszcze jak mam swoje obowiązki pełnić:) - Jak się czułaś w chwili, gdy się o tym dowiedziałaś? - Gdy się dowiedziałam o wynikach głosowania to był dla mnie szok, zresztą nie tylko dla mnie. - Czy potrafiłaś opanować swoje emocje, gdy dowiedziałeś się jakie są wyniki? - Po ogłoszeniu wyników bardziej byłam zdziwiona. Wiedziałam, że to nie będzie łatwe i nie jest. Więc z opanowaniem emocji nie było problemu. - Jesteś gotowa wypełniać wszystkie obowiązki, które spoczywają na przewodniczącym samorządu szkolnego? - Najtrudniej jest połączyć pracę w samorządzie z nauką. - Ile zdobyłaś głosów? Ile miałaś punktów przewagi nad drugim miejscem? - Zdobyłam 96 głosów, dość dużo jak na mnie. Między mną a Klaudią Seredyńską była różnica 27 głosów. - Masz swojego pomocnika lub doradcę? - Moim pomocnikiem jest Klaudia, a doradcami są panie polonistki. Za wszelką pomoc im bardzo dziękuję. - Rozwiązujesz wszystkie problemy, o których słyszysz od innych uczniów? - Na chwilę obecną nie usłyszałam żadnych zażaleń, problemów. - Chciałabyś za rok również pełnić tę funkcję? - Za rok już będę w innej szkole, ale gdybym miała szansę to wolałabym oddać to miejsce przewodniczącej innej osobie, bo jednak to jest trudne stanowisko. - Nie masz problemów z rozwiązywaniem trudności i zadań, które zostały Ci powierzone? - Czasem, gdy jakiś problem się znajdzie to wiem, że mogę napisać do kogoś z samorządu, a oni mi pomogą czy doradzą. - Ile musiałaś czekać, zanim się dowiedziałaś, że będziesz pełniła tę funkcję? - Na ogłoszenie wyników czekałam 2 tygodnie, 2 tygodnie w stresie. - Dlaczego zgłosilaś się do wyborów? - Na początku zglosilam się na rzecznika, ale Piotrek, kolega z klasy chciał się też tam zapisać, to mu odstąpiłam i takim sposobem zostałam zapisana do głosowania na przewodniczącego. - Jak myślisz czy społeczność szkoły lubi Cię? - Żyję w nadziei, że ktoś mnie tam w szkole lubi, wiadomo nie dam rady podejść do każdego i z nim rozmawiać. - Co chciałabyś zrobić dla szkoły? - Chcę zrobić tak, żebyśmy do szkoły szli zadowoleni, a nie: o Boże dzisiaj 3 karkówki, mogli nam więcej zadać itp. Na chwilę obecną mam kilka pomysłów, żeby tę szkołę jeszcze jakoś ubarwić. Sylwia Rzecznik Praw Ucznia Jolanta Mrówka Naszym Rzecznikiem Praw Ucznia została Jolanta Mrówka uczęszczająca do klasy IIIa, zdobywając 40 głosów. Redaktorkom gazetki nadarzyła się taka okazja, aby przeprowadzić z nią wywiad na temat jej zadań w szkole i uczuć, jakie pojawiły się, gdy się dowiedziała, że to właśnie ona, a nie ktoś inny został wybrany. Redaktor: - Co czułaś, gdy dowiedziałaś się, że zostałaś wybrana na funkcję rzecznika praw ucznia? Jolanta Mrówka: - Byłam bardzo zadowolona i w sumie to nie za bardzo na początku wierzyłam, że zostałam wybrana spośród tylu kandydatów. Redaktor: -Czy cieszysz się, że to ty zostałaś wybrana na tę funkcję, a nie ktoś inny? Jolanta Mrówka: -Tak, bardzo się cieszę. Redaktor: -Co skłoniło Cię do startowania w wyborach? Jolanta Mrówka: -Po prostu ktoś musiał i pomyślałam, że się nadaję do tej funkcji. Redaktor: -Jakie masz zobowiązania jako rzecznik? Jolanta Mrówka: -Chciałabym pomagać uczniom, stając równocześnie po stronie prawa. Redaktor: -Czy otrzymałaś już jakieś zgłoszenia od uczniów, pomogłaś im? Jolanta Mrówka: -Na razie nie było jeszcze takiej okazji. Redaktor: -Zamierzasz sama wykonywać swoje obowiązki, czy oczekujesz czyjejś pomocy? Jolanta Mrówka: -Raczej sama. Wolę podchodzić do spraw osobiśie. Redaktor: -Uważasz, że masz dobry kontakt z innymi uczniami? Jolanta Mrówka: -Staram się mieć dobry kontakt, może nie ze wszystkimi jest taki, jaki bym chciała, ale mam nadzieję, że się polepszy. Redaktor: -Myślisz, że posiadasz odpowiednią wiedzę na temat praw uczniów? Jolanta Mrówka: -Mam nadzieję, że jest ona wystarczająca. Redaktor: -Bardzo dziękujemy za udzielenie wywiadu. madzia87, kasiasz Likwidacja gimnazjów? Co o tym sądzimy? SONDAŻ

SONDAŻ K I N G

Likwidacja gimnazjów oraz powrót ośmioklasowych szkół podstawowych to jeden z bardziej kontrowersyjnych ostatnich pomysłów na zmiany w polskiej edukacji. Ministerstwo Edukacji Narodowej zaproponowało poważne zmiany w systemie edukacji. Od roku szkolnego 2017/ 2018 miałyby zostać zlikwidowane gimnazja i wrócilibyśmy do systemu sprzed 1999 roku z ośmioletnią szkołą powszechną i czteroletnim liceum bądź pięcioletnim technikum lub szkole branżowej. Gimnazjaliści w oczach przeciętnej osoby to zbiór niewychowanych dzieciaków, które nierzadko są aroganckie, bezczelne, a nawet agresywne. Nie chcą się uczyć, biją się, palą i zaczynają sięgać po alkohol. Eksperci nie mają wątpliwości: uczniowie, którzy trafiają do gimnazjów, znajdują się w najtrudniejszym wieku i często przysparzają wielu problemów. Ale czy to oznacza, że gimnazjum należy zlikwidować? Czy ten fakt rozwiąże któryś z tych problemów? My zapytaliśmy naszych uczniów, co o tym sądzą. Młodzież nie jest jednomyślna.Głosy są podzielone. Moim zdaniem likwidacja jest niepotrzebna. Zakłóci to ogólny porządek. Wielu nauczycieli straci pracę, a poza tym jeden rocznik nałoży się na drugi. Uczniowie wychodzący z gimnazjum (obecną 1kl.) spotka się z wychodzącą w 8kl. podstawówka (obecną 6kl) i nastąpi dublowanie rocznika przez co będzie straszny tłok w szkołach średnich. W mojej opinii jest to zły pomysł. Moim zdaniem powinni zlikwidować gimnazjum. Cały czas słyszymy, że w nim dzieją się straszne rzeczy. Zaczynając od bójek, które są częste w dzisiejszym świecie nastolatków. Idąc przez używki, takie jak papierosy lub alkohol, do tak zwanych dragów czyli narkotyów. Nawet u nas w gimnazjum zdarzały się wypadki takie, jak picie alkoholu i palenie wyrobów tytoniowych. Za niedługo może dojść do sytuacji, że będą używane narkotyki. Wszystko przez to, że uczniowie zmieniają otoczenie, mają nowych kolegów, nie zawsze lepszych. Uważam, że to jest niekonieczne. Przez tę ustawę wiele szkół będzie musiało się rozbudowywać, a co za tym idzie będą potrzebne pieniądze. Wszyscy wiemy, że partie w Polsce mają całkiem inne zdanie, więc jaką mamy pewność, że partia, która będzie rządzić za 4 lata nie wróci z powrotem do gimnazjów. Uważam, że likwidacja gimnazjów jest kompletnie bez sensu. Nie potrafię sobie wyobrazić 6-letnich i 16-letnich dzieci przebywających na jednym korytarzu. Starsi będą demoralizować coraz młodsze dzieci, a te będą ulegać, by zrobić dobre wrażenie na starszych. A poza tym, większość szkół będzie musiała zostać przebudowana, by pomieścić 8 klas, a nauczyciele uczący w gimnazjach stracą pracę. Koszty likwidacji gimnazjów będą bardzo duże. Z jednej strony ciężko, ponieważ wiele osób pracujących w gimnazjach straci pracę (wiem jak to jest, mam w rodzinie wielu nauczycieli), nie tylko nauczyciele, ale i też panie sprzątające, sekretarki itd. Z drugiej strony, jeśli chodzi o uczniów to dobrze. Obecnie jest tak, że uczniowie przechodzą z podstawówki do gimnazjum i dostają ptasie móżdżki - udają dorosłych, kozaczą do każdego, znęcają się nad rówieśnikami. Te trzy lata są najbardziej chore i niepoważne, dlatego też, gdy będzie obowiązek ośmiu klas będzie lepiej - nikt się nie będzie wywyższać. Sądzę, że będzie mniej pokrzywdzonych młodych osób, będzie w końcu równia. Nie jestem za tym. Nie rozumiem czemu wszyscy myślą, że każdy gimbus jest taki sam? To, że ktoś pije, pali

K I N G WARTO WIEDZIEĆ

na pokaz, to nie znaczy, że wszyscy i nie mylcie tego z patola. Ja nie chciałabym za nic wrócić do podstawówki, tam to dopiero byla patola i beznadziejni ludzie. W gimbazie jest o niebo lepiej, może dlatego, że wybrałam najlepsze w mieście xd. Są tu normalni ludzie. Poza tym, jak ktoś myśli, że w tym okresie uważa się za dorosłego, to się myli. Ja się uważam za dziecko, jeszcze... Likwidacja gimnazjów nie wniesie nic dobrego. Wielu nauczycieli, przystosowanych do nauki w gimnazjach, będzie musiało dostosować się do nowej podstawy programowej. Po drugie uczniowie. Zachowania uczniów nie zmieni to, że nie będą uczęszczać do "gimnazjum". Chodząc dłużej do jednej szkoły nie będą mieli szansy rozwinąć się, poznać nowych kolegów, a także uczyć się współpracy w nowym otoczeniu, co może być pomocne w dorosłym życiu, gdy znajdzie się już pracę. Im więcej jest uczniów, tym bardziej tworzy się ich "hierarchia". Powstają grupy młodzieży, nie każdy ma okazję się znać z każdym, mogą powstać konflikty.Taki przeskok z jednej szkoły do drugiej może być niekorzystny dla psychiki uczniów, może odbić się w ich dalszym rozwoju. Jest to również wyrzucanie pieniędzy w błoto, ponieważ podręczniki zakupione, będą już nieprzydatne. Wielu nauczycieli straci również pracę, bądź będzie musiało mieć dodatkowe kwalifikacje. @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Jak zwykle w pierwszym numerze przybliżamy nowych nauczycieli - witamy w naszej społeczności księdza Kamila Pawlika, który zgodził się odpowiedzieć na kilka naszych pytań.

NASZE WYWIADY K I N G Pasje? Pierwsze miejsce oczywiście zajmuje Bóg. Drugie miejsce zajmuje lotnictwo...

- Skąd Ksiądz pochodzi? Urodziłem się i wychowałem się w Tarnowie. Właściwie z Tarnowem było związane całe moje dotychczasowe, krótkie życie, bo tam nie tylko ukończyłem szkołę podstawową,średnią, ale również tam studiowałem. - Czy od dziecka chciał być ksiądz kapłanem? Nie pamiętam pierwszej myśli o kapłaństwie. Przypuszczam, że było to w przedszkolu, ponieważ tam "odprawiałem" pierwsze "Msze święte" oraz "chrzciłem" koleżanki...Ołtarz robiłem ze stolika, a krzyż i mikrofon z klocków. Z biegiem czasu cała grupa bawiła się ze mną w księdza...To były chyba pierwsze myśli. Oczywiście z biegiem czasu ta myśl odeszła na bok, ale mam wrażenie, że mimo różnych sytuacji w moim życiu, zawsze była gdzieś "z tyłu głowy". Kiedy byłem w gimnazjum i zastanawiałem się, co będę w życiu robił, kapłaństwo było już jedną z dróg. - Jakie ma Ksiądz zainteresowania? Pierwsze miejsce oczywiście zajmuje Bóg. Choć ciągle mam wyrzuty sumienia, że jak na księdza zbyt mało czasu Mu poświęcam, zwłaszcza w codziennej adoracji Najświętszego Sakramentu (dla chętnych WTOREK - 20:00). Drugie miejsce zajmuje lotnictwo. Od dziecka w parze z zabawą w księdza szło pilotowanie mojego własnego samolotu... - To interesujące hobby,możemy dowiedzieć się czegoś więcej? - Niestety, to pozostanie owiane tajemnicą...:) - Co ksiądz myśli o Podegrodziu? Podoba się tu księdzu? Na to pytanie trudno odpowiedzieć komuś, kto jest tutaj dopiero od dwóch miesięcy. Dopiero się oswajam, ale jak sami zauważacie, zaczynam pamiętać Wasze imiona. To już coś. Podegrodzie jest specyficzne, ponieważ trudno o bardziej pobożne tereny w diecezji. To sprawia, że księża pracujący w Podegrodziu muszą być w ciągłej dyscyplinie ducha, aby podołać obowiązkom. Dzięki temu człowiek może się rozwijać = tak, podoba mi się :) - Czy uważa ksiądz, że dzisiejsza młodzież jest taka zła? Mieliśmy na ten temat katechezę pt. "Piękno i trud młodości". Sami powiedzieliście, że to jaka jest młodzież zależy od wielu czynników. Młodzież sama w sobie nie jest zła. Podobnie jak księża :) - Czy chciałby coś Ksiądz przekazać młodzieży? Mam dla was cukierki, ale ciągle o nich zapominam :) - Dziękujemy za rozmowę i życzymy wiele satysfakcji z pracy z młodzieżą. Wyginam śmiało ciało, czyli pierwsza dyskoteka za nami! DYSKOTEKA OTRZĘSINOWA DYSKOTEKA OTRZĘSINOWA

K I N G ZE SZKOLNEGO PODWÓRKA

„Ja, uczeń Gimnazjum w Podegrodziu – ślubuję wypełniać obowiązki ucznia, aktywnie i odpowiedzialnie uczestniczyć w zajęciach i w życiu szkoły, rozwijać swoje możliwości intelektualne, dbać o pozytywny wizerunek swojej szkoły i godnie ją reprezentować, przestrzegać zasad i norm zachowania godnego ucznia gimnazjum…” wraz z tymi podniosłymi słowami uczniowie klas pierwszych stali się pełnoprawnymi członkami społeczności uczniowskiej. W dniu 14 pażdziernika, tak jak co roku, odbyła się w naszej szkole ta ważna uroczystość. Siedemdziesięciu pięciu uczniów klas pierwszych w obecności pani Dyrektor, wychowawców i wszystkich pozostałych uczniów złożyło uroczyste ślubowanie. Następnie głos zabrała pani Dyrektor i powitała nowych uczniów w imieniu całego gimnazjum. Po zakończonej uroczystości uczniowie klas pierwszych wraz z wychowawcami udali się na poczęstunek. Wieczorem pierwszoklasiści wzięli udział w swojej pierwszej dyskotece w naszej szkole. Były śpiewy i tańce… i była super zabawa :) Uczniowie bawili się przy dobrej muzyce, ale także nie zabrakło zabaw integracyjnych, które już na stałe wpisały się w plan dyskotek szkolnych. Szkolny wolontariat przygotował niespodzianki dla pierwszaków - kilka konkurencji, mających na celu sprawdzenie umiejętności organizacyjnych, dyscypliny, poczucia rytmu i humoru, a także dystansu do siebie. Była to kolejna okazja do integracji, poznania tradycji naszej szkoły i wspólnej zabawy. "Pierwszoklasiści", życzymy, byście czuli się w naszym gimnazjum rewelacyjnie i w czasie nauki w naszej szkole zawarli wiele nowych przyjaźni. Życzymy wam także samych szóstek. Witajcie w naszej szkole !!! ewa141 Klasa Ia - wych. p. Teresa Kula Klasa Ib - wych. p. Katarzyna Kawik Klasa Ic - wych. p. Joanna Janik

ZE SZKOLNEGO PODWÓRKA K I N G ZE SZKOLNEGO PODWÓRKA K I N G Dwa niesamowite dni W środę 5.10. i w czwartek 6.10. br. odbyły się w naszej szkole warsztaty profilaktyczne dla klas drugich i trzecich z „Archipelagiem Skarbów”. Zacznijmy może od wyjaśnienia, czym jest ten projekt? „Archipelag Skarbów” to żywy i dynamiczny program profilaktyczny dla młodzieży z gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych. Program jest prowadzony przez 3 -osobową ekipę specjalnie przeszkolonych trenerów. Uczy on zdrowego i mądrego stylu życia. Na tych zajęciach, podczas około 8 godzin lekcyjnych, przemierzyliśmy sześć wysp. Pierwszą z nich była Wyspa Gwiazdy. Dowiedzieliśmy się na niej, że każdy człowiek to gwiazda, składająca się z pięciu ramion: ciała, uczuć, rozumu, ducha i więzi. Z tych wszystkich wyżej wymienionych najważniejsze jest „oparcie gwiazdy” na mocnym fundamencie, czyli rozumie i duchu. Drugą była Wyspa Miłości. Rozmawialiśmy o randkach, przyjaźni i o miłości między chłopakiem a dziewczyną. Kolejnym punktem naszej podróży była Wyspa Dżungli. Na niej uczyliśmy się, jak opanować prawdziwego tygrysa żyjącego w dżungli oraz tego, który jest w nas samych. Istnieje w nas wiele takich sił, a my rozmawialiśmy o trzech z nich: *złości i gniewie *seksualności *zakochaniu. Nadszedł czas na drugą część „Archipelagu Skarbów”. Pierwszą wyspą, na którą udaliśmy się następnego dnia, to Wyspa Seksu. Poruszyliśmy na niej bardzo trudne i ważne tematy m.in. o tym, jak równomiernie rozwijać związek, o antykoncepcji, która nigdy nie daje 100% pewności, że po współżyciu nie dojdzie do nieplanowanej ciąży lub zakażenia oraz o trudnych doświadczeniach dziewczyn i chłopców, którzy zbyt wcześnie rozpoczęli kontakty seksualne. Tą trudną dla nas wyspę przebrnęliśmy dzielnie. Na konie przybyliśmy do Wyspy Mocy. Ostatnią stacją naszej podróży był Festiwal Twórczości Archipelagu Skarbów, w którym wzięli udział nasi koledzy. Na zakończenie wspólnie odśpiewaliśmy szantę pt.: „Ballada Starego Bosmana”. Tekst obok >>>





Nasze opinie o warsztatach SKARB WIELKA MIŁOŚĆ

K I N G ZE SZKOLNEGO PODWÓRKA

Po warsztatach zapytaliśmy kilku uczniów, jak im się podobały, czy zastosują wskazówki przekazane przez trenerów "Archipelagu". Poniżej kilka wypowiedzi. Myślę, że były one bardzo fajne i potrzebne wielu osobom. Pomogły tym, którzy mają takie problemy, o jakich była mowa. Miłość to nie zabawka, którą możemy się bawić, tylko prawdziwe i poważne uczucie łączące wielu ludzi, którzy nie są ze sobą tylko po to, żeby się całować itd. Tylko po to, żeby być - po prostu, dlatego że im na sobie zależy, a jeśli tak nie jest, to nie jest to miłość. Uważam, że wiele rzeczy, o których dowiedziałam się podczas ,,Archipelagu Skarbów'' kiedyśmi się przyda. To spotkanie naprawdę dużo mi uświadomiło, o wielu sprawach, do tej pory nie miałam pojęcia. Wskazówki, które przekazał mi ,,Archipelag Skarbów'' przydały mi się, ponieważ nauczyłam się, że nie warto bawić się uczuciami drugiej osoby, ponieważ to kogoś może zranić. Moim zdaniem najważniejszą rzeczą na warsztatach, które były prowadzone podczas ,,Archipelagu Skarbów'' było oswajanie tygrysów, ponieważ warto oswoić taką osobę, która będzie Cię rozumieć i która stanie ci się naprawdę bliską osobą, która będzie dla Ciebie ważna i którą będziesz naprawdę kochał. Były bardzo przydatne, ponieważ można było dowiedzieć się różnych rzeczy, o których raczej nie wiedziało się wcześniej. Moim zdaniem najważniejsze na tych warsztatach było to aby szanować drugą osobę. Myślę, że warsztaty są bardzo przydatnymi zajęciami oczywiście dla tych nastolatków, którzy rzeczywiście mają jakiś problem. Uważam, że wskazówki przydały się , ale nie mnie, ponieważ taka wiedza została mi przekazana przez rodziców. Sądzę, że wszystko było ważne. Młodym ludziom przydała się ta wiedza, poznaliśmy sposoby radzenie sobie z trudnościami, z problemami, aczkolwiek jeśli dana osoba ma większy problem emocjonalny to zajęcia jedynie wprowadziły namiastkę pomocy z problemami. Moim zdaniem ,,Archipelag Skarbów'' był bardzo dobrze przeprowadzony, wielu pozytywnych rzeczy nauczył mnie i zapewne innych też. Sądzę, że tak na pewno będę stosować się do niektórych. L@ti @@@@@@@@@@@@@@@@

Z MYŚLĄ O NASTOLATKACH, CZYLI MODA, URODAK I N G

MODNA BIŻUTERIA NA JESIEŃ - CHOKERY W tym sezonie rządzą chokery. Od minimalistycznych paseczków, po wykonane z różnych materiałów rzemyki.Skórzane lub materiałowe sznureczki wokół szyi to tzw. chokery (ang. "choke" oznacza dusić). Na początku skierowane były dla odważnych dziewczyn z charakterem. Z biegiem czasu stały się niezwykle eleganckim dodatkiem do codziennych stylizacji. Blisko szyi Choker to naszyjnik, który znajduje się bardzo blisko szyi. Nadchodzącej jesieni będzie miał wiele odsłon. To nie musi być coś zdobionego kamieniami, bo chokery z definicji mogą być wykonane z różnych materiałów – od weluru po plastik. Najważniejsze, by były wyrazistym akcentem w stylizacji. Trochę historii Skąd właściwie wywodzi się ta ozdoba? Chokery albo dusiki, czy obróżki. Ich początki wiążą się z latami dziewięćdziesiątymi. Wtedy w każdej gazecie można było spotkać czarną sprężynkę zakładaną na szyję w formie atrakcyjnego prezentu. Okazuje się jednak, że prototyp chokera znały już nasze prababki! Niezaprzeczalnym faktem jest jednak to, że choker istniał już na początku XIX wieku. A w latach 90. zaliczył come back, tak jak robi to teraz. 100 zł za sznurówkę Niektóre chokery są naprawdę bardzo proste. Często spotykanym dodatkiem w tym stylu jest cienki sznureczek a la sznurówka wiązany na szyi na kokardkę. Trzeba przyznać, że wygląda uroczo, jednak mniej urocze są ceny, które za tego typu drobiazgi każą sobie płacić niektóre marki. Ceny sznurówek dobijają setki. W sieciówkach znajdziecie ich tańsze wersje, np. zestawy chokerów za 40-50zł. Cóż z tego, skoro w pasmanterii zaopatrzycie się w tasiemki we wszystkich kolorach tęczy i zrobicie z nich najbardziej oryginalne chokery za… mniej niż 15zł! Ten najmodniejszy dodatek sezonu wpasuje się w każdą stylizację. Dużo lepiej wygląda jednak do bardziej wyciętych dekoltów. Jedna mała rzecz, a cieszy!Jednak pamiętaj, by dobrać jego rodzaj do swojej urody. Jeśli mamy krótszą szyję, lepiej wybierać modele dłuższe, w stylu wiązanych rzemyków, które optycznie wydłużą naszą sylwetkę. Zachęcamy do lektury!

K I N G MOJA BIBLIOTEKA

"Wybrani" C.J.Daugherty Książką, którą zrecenzuję jest pierwszą częścią sagi - "Wybrani" C.J.Daugherty. Historia ta opowiada o Allie Sheridan. Gdy zginął jej brat, zaczęła wpadać w kłopoty. Kiedy zostaje ona po raz kolejny aresztowana, jej rodzice podejmują decyzję o zapisaniu dziewczyny do elitarnej szkoły z internatem, o której nikt wcześniej nie słyszał. "Czym w ogóle była ta szkoła? Kim byli Ci ludzie? Allie czuła, że narasta w niej niepokój. Nie wiedziała już, komu może zaufać." Nie jest ona zwyczjna. Panują tu dość dziwne zasady, a jej uczniami są najczęściej dzieci bogatych rodziców. Wszyscy wokół kłamią i nie wiadomo komu uwierzyć. Akademia Cimmeria skrywa mroczny sekret. Cała opowieść jest prosta w czytaniu, przez co niełatwo jest się od niej oderwać. Przeważają tu dialogi. Mimo że wolę opisy z czasem przestałam zwracać na to uwagę, przez wciągającą fabułę. „Nie wszystko jest tym, na co wygląda, a ludzie nie zawsze są tymi, za których się podają.” Ogrom tajemnic pozwala włączyć myślenie i można powiedzieć, że rozwiązuje się zagadki wraz z bohaterami książki. Przez całość przewija się jedna najważniejsza, której rozwiązanie wszystko tłumaczy.Wręcz rwałam sobie włosy z głowy, nie mogąc się doczekać całej prawdy, ponieważ nie było to oczywiste.Cała akcja jest najzwyczajniejsza. Nie ma w niej żadnych dziwnych istot, wampirów czy wróżek, a mimo wszystko posiada coś wyjątkowego. Zdziwiło mnie to, ponieważ duża ilość książek młodzieżowych ma to do siebie, że praktycznie w każdej znajdziemy wilkołaka lub inną postać tego typu. Carter, Sylvain i oczywiście Allie bez wątpienia wysuwają się na pierwszy plan. Nie brakuje tu też wątku miłosnego z udziałem tych trzech osób. Jednakże nie zaburza on całości i nie specjalnie zwraca uwagę, dzięki czemu można się skupić na reszcie. Myślałam, że nie przypadnie mi do gustu to, że z czasem w dziewczynie nie pozostaje nic ze zbuntowanej nastolatki i zostaną z tego tylko wspomnienia. Ale przyzwyczaiłam się do tego i nie miałam problemu, aby zaakceptować jej nowy charakter. Z początku denerwowało mnie zachowanie Cartera, który uważał się za kogoś najlepszego, ale już po paru rozdziałach stał się on jednym z moich ulubionych bohaterów. W postaci Sylvaina nie można z początku dostrzec jakichkolwiek niedoskonałości, ale zagłębiając się w lekturę można dostrzec jego wady. O "Wybranych" nie potrafię napisać czegoś złego. Książka ta jest z pewnością jedną z lepszych.Wciągająca fabuła, intrygujący bohaterzy, prosty język oraz tajemnice czynią ją jedyną w swoim rodzaju. Bez wyrzutów sumienia mogę wam ją polecić. Kim tak naprawdę jest Allie? Jaką tajemnicę skrywa Akademia Cimmeria? Komu można uwierzyć? Odpowiedzi na te pytania i wiele innych znajdziesz czytając tę książkę. lusia1 Piłkarska kadra czeka - wielkie brawa dla całego zespołu za wspaniałą grę i osiągnięcia! SŁUBICE

SPORT W SZKOLE K I N G

W dniach 08–13.08.2016 w Słubicach odbył się Finał Centralny XXXII Ogólnopolskiego Turnieju LZS (Ludowych Zespołów Sportowych) Chłopców „Piłkarska Kadra Czeka” im. Stanisława Tymowicza. Patronat nad turniejem objął Polski Związek Piłki Nożnej, zawody dofinansowało Ministerstwo Sportu i Turystyki. Finały przeprowadzono na obiektach Słubickiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Słubicach, w których udział wzięło 15 zespołów chłopców, wyłonionych w etapie eliminacji wojewódzkich. Ogółem uczestniczyły 284 osoby w tym, 26 osób obsługi. Turniej został rozegrany w dwóch rundach: - eliminacyjnej - 4 grupy systemem „każdy z każdym”, - finałowej - (ćwierćfinały, półfinały, finały) - systemem pucharowym (zespoły, które zajęły I i II mca w grupach). Ogółem rozegrano 32 mecze w których padły 182 bramki. Uczniowie naszego gimnazjum wzięli udział w tej imprezie, reprezentując klub z naszej miejscowości LKS "GRÓD" Podegrodzie. Aby w nim wystąpić, musieli zwyciężyć w eliminacjach wojewódzkich, które odbyły się w czerwcu na stadionie KRAKUSA Swoszowice w Krakowie. Wśród 16 mistrzów województw nasi chłopcy zajęli 7 miejsce. To ogromny sukces dla dla naszych kolegów! Po raz pierwszy w historii turnieju zdarzyło się, że w drużynie grała piłkarka — była to Livia Jeleń z LKS Naprzód Czyżowice (córka trenera), którą wyróżniona nagrodą dla… najaktywniejszej zawodniczki. Ważnym elementem tego turnieju od lat są pokazowe zajęcia treningowe — prowadzili je trenerzy Michał Dorna i Bartosz Zalewski. WYNIKI KOŃCOWE: 1. LKS CERAMIKA OPOCZNO 2. WULKS KORONA WSCHOWA 3. GOSRIT LUZINO 4. LKS IZDEBKI 5. MGKS OŁAWA 1945 6. LZS PRZY ZS W HUCIE DĄBROWA 7. LKS GRÓD PODEGRODZIE 8. PUBLICZNE GIMNAZJUM ŁAMBINOWICE Uczniowie naszej szkoły, którzy wzięli udział w turnieju: Jakub Bodziony, Jakub Kotas, Piotr Ciągło, Piotr Baranowski, Tomasz Ciągło, Kacper Dyrek, Dawid Maciuszek, Jakub Dyrek, Arkadiusz Homoncik oraz Mateusz Bodziony.

K I N G FOTORELACJA

Gimnazjalistki z Podegrodzia najlepsze w piłce halowej! PIŁKA HALOWA PIŁKA HALOWA

SPORT W SZKOLE K I N G

Piłkarki z Podegrodzia wywalczyły pierwsze miejsce na podium w Mistrzostwa Powiatu Nowosądeckiego w halowej piłce nożnej dziewcząt szkół gimnazjalnych. 4 października 2016r. w Brzeznej odbyły się zawody gminne dziewcząt i chłopców w piłce halowej. Nasi chłopcy niestety przegrali z Brzezną 4:2, natomiast dziewczęta wygrały z Brzezną i to niewiarygodną przewagą 8:1. Tym samych przeszły do kolejnego etapu. 18 października br. również w hali sportowej Gimnazjum w Brzeznej rozegrane zostały Mistrzostwa Powiatu Nowosądeckiego w halowej piłce nożnej dziewcząt szkół gimnazjalnych. W zawodach wystąpiły najlepsze cztery zespoły wyłonione we wcześniejszych zmaganiach międzygminnych, tj. Gimnazjum w Krynicy-Zdroju, Gimnazjum w Zagorzynie, Gimnazjum w Podegrodziu, Gimnazjum w Mogilnie. Drużyny rywalizowały systemem „każdy z każdym” w meczach trwających 2 razy po 10 minut. Najlepszą drużyną okazały się gimnazjalistki z Podegrodzia, drugie miejsce przypadło dziewczętom z Mogilna, trzecie zajęły waleczne piłkarki z Zagorzyna, a tuż za podium uplasował się zespół z KrynicyZdroju. Zwycięska drużyna występowała w składzie: Aleksandra Gomółka, Kinga Jodłowska, Anna Jurczak, Kinga Zaczyk, Zuzanna Zygmunt, Weronika Kruczek, Zuzanna Laciuga, Patrycja Ogrodzka, Edyta Świechowska, Katarzyna Turek. Podczas zakończenia zawodów drużyny zostały nagrodzone pamiątkowymi pucharami i dyplomami. Wybrano również najlepszą zawodniczkę turnieju, którą została Kinga Zaczyk. Mistrzostwo Powiatu Nowosądeckiego zdobyło Gimnazjum w Podegrodziu, które uzyskało awans na zawody rejonowe (04.11.2016 – Nowy Sącz). GRATULUJEMY! ŻYCZYMY SUKCESÓW W KOLEJNYM ETAPIE! UŚMIECHNIJ SIĘ

K I N G WŁĄCZ DOBRY HUMOR

Poproszę taki kryminał, w którym rozwiązanie zagadki jest na końcu - zwraca się czytelnik do bibliotekarki. - O, proszę, ten jest świetny. Dopiero na ostatniej stronie okazuje się, że złodziejem obrazów jest ten ogrodnik. **** Dlaczego na księżycu są kiepskie imprezy? Bo tam nie ma atmosfery. **** Zimowe popołudnie. Piękna dama wychodzi na spacer w futrze i spotyka na ulicy członków ekologicznej organizacji Greenpeace. - Jak pani nie wstyd nosić futro zdarte z żywych norek? - To nie norki, to poliestry. - A czy pani wie, ile poliestrów musiało oddać życie, żeby pani miała futro?! **** Nauczyciel biologii mówi do uczniów: - Zaraz pokażę wam żabę. Będzie ona tematem dzisiejszej lekcji. Zaczyna szukać w teczce. Po chwili wyciąga z niej bułkę z wędliną. - A wydawało mi się - mówi zdziwiony - że śniadanie już jadłem... **** - Tatusiu, czy Ocean Spokojny zawsze jest spokojny? - Co za głupie pytanie! Czy nie możesz dowiadywać się o coś mądrzejszego? - Mogę. Chciałbym wiedzieć, kiedy umarło Morze Martwe? **** Przychodzi kaszlący facet do lekarza. - Dużo pan pali, prawda? - pyta lekarz. - I co z tego? - Palenie skraca życie! - Bzdura. Starożytni Grecy nie znali tytoniu i wymarli co do jednego. **** Jasio wraca ze szkoły z zakrwawionym nosem. - Co ci się stało? - pyta mama. - To przez tego magika z cyrku, który podczas przedstawienia wyciągnął mi z nosa złotą monetę! - I zostawił cię w takim stanie? - Nie. Po przedstawieniu moi koledzy szukali następnych monet. **** Czarnoskóry mówi do białego: - Kiedy się rodzisz, jesteś różowy. Kiedy się złościsz, jesteś czerwony. Kiedy zmarzniesz, jesteś fioletowy.Kiedy się opalisz jesteś brązowy. Kiedy ci niedobrze, jesteś zielony. Kiedy zachorujesz jesteś biały. No to kto w końcu jest tu kolorowy? **** Policjant mówi do policjanta: – Przyszedł do ciebie SMS. – Niech wejdzie. Jabłka pieczone z miodem i orzechami Winogronowa sałatka z kurczakiem

KĄCIK SMAKOSZA K I N G

Jesienne wieczory są coraz dłuższe, na dworze robi się zimno i szybko zapada zmrok. W te dni warto poświęcić trochę czasu w kuchni. Możecie skorzystać z naszych przepisów. Jesień w pełni, więc i wybór dorodnych jabłek różnych odmian niemały. Pieczone jabłka to pomysł na pyszny deser. I co najważniejsze - są proste w wykonaniu. Składniki: 1 jabłko, 1/2 łyżeczki miodu, 1/2 łyżeczki posiekanych orzechów Sposób przyrządzenia: 1. Jabłko umyć, osuszyć. Podzielić na połowy. Usunąć gniazda nasienne. 2. Orzechy drobno posiekać. 3. Orzechy wymieszać z miodem. Częścią z nich wyłożyć gniazda nasienne. Wierzch polać pozostałą ilością orzechów z miodem. 4. Całość wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Jabłka będą gotowe, gdy zmiękną. 5. Spożywać na ciepło. Czy jest ktoś, kto nie jadł chociaż w raz życiu dyni? Myślę że nie. Nasza propozycja na dzisiaj, to bardzo pyszna, prosta w przygotowaniu, a do tego zdrowa zupa - krem z dyni z soczewicą. Jej smak i aromat oczaruje każdego, a kolor nastroi pozytywnie w te chłodne jesienne dni. Polecamy! Zupa krem z dynii z soczewicą Składniki: Na zupę: 600-700 g dyni, 1 czerwona papryka 1 cebula, 1 marchewka sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa Soczewica: 250 g czerwonej soczewicy, 2 ząbki czosnku, chilli, sól, olej (lub olej kokosowy) Przygotowanie: Zupa - krem: Cebule obieramy, siekamy i dusimy w małej ilości wody. Dodajemy pozostałe (obrane i pokrojone) warzywa - marchewkę, paprykę i dynię (obraną i bez nasion). Dolewamy około szklankę wody i dusimy - od czasu do czasu mieszając - aż zmiękną. Blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Soczewica: Soczewicę gotujemy. Czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy do smaku solą i chilli. Soczewicę podajemy razem z zupą. Składniki: 120 g mięsa z piersi kurczaka, 120 g winogrona 1 jabłko, 1 ziemniak, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego sok z cytryny, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Pierś z kurczaka skropić sokiem z cytryny i opiec w piekarniku. 2. Ziemniaka ugotować, ostudzić pokroić w kostkę. 3. Kurczaka i jabłko pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. 4. Dodać jogurt i skropić sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce.





MOŻE WARTO COŚ OBEJRZEĆ? K I N G "Historia Marii" reż. Jean - Pierre Ameris