Musisz zainstalować flash player pobierz instalator






Zapachniało Świętami - konkurs podłaźniczek rozstrzygnięty - s. 12 Zaczarowana noc św. Andrzeja w naszym gimnazjum - s. 14-15



OD REDAKCJI K I N G

Święta, święta tuż tuż... Koniec roku już blisko... Wszyscy już czujemy magię świąt i zapach choinek, które zagoszczą w naszych domach, a ślinka nam cieknie na samą myśl o świątecznych smakołykach. Miejmy nadzieję, że pogoda także nas nie zawiedzie, a na święta będziemy mogli cieszyć się obfitym śniegiem. Oto ostatni w tym roku numer naszego „KINGA”. W tym wydaniu podsumowujemy ostatnie wydarzenia, a trochę się działo! W okresie przedświątecznym zawsze chcemy więcej dawać niż brać, dlatego piszemy też o wolontariacie, o tym, jak nasi uczniowie pomagali innym, przy okazji promując siebie i nasze gimnazjum. Życzymy miłej lektury! Ciepłej Wigilijnej Nocy, darów z nieba, zwykłej radości, serca pełnego miłości i tego wszystkiego czego Wam tylko trzeba w ten piękny czas… życzy Zespół Redakcyjny Możecie również obejrzeć naszą gazetkę na platformie internetowej www.mam.media. org Adres redakcji: ZSPG im. św. Ojca St. Papczyńskiego w Podegrodziu 33-386 Podegrodzie 6 Skład redakcji w roku 2016/2017 Redaktor Qmama: Klaudia Seredyńska Grafik: Maria Rams Dziennikarze: Sylwia Koterla Natalia Gołąb Izabela Kumor Karolina Witkowska Natalia Błaszczyk Katarzyna Król Kinga Jodłowska Klaudia Błaszczyk Aleksandra Kwoka - Wyżycka Ewa Bobak Monika Rams Patrycja Wójcik Mariola Maciuszek Klaudia Łatka Magdalena Kowalczyk Katarzyna Szabla Opiekun gazetki Monika Weremczuk Okiem Dyrektora 11 LISTOPADA ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

K I N G ZE SZKOLNEGO PODWÓRKA

Droga Młodzieży. Nadchodzące Święta Bożego Narodzenia to najlepszy czas dla nas wszystkich, pomimo najchłodniejszej pory roku. Ciepło płynące z serca ogrzewa od dłuższego czasu potrzebujących, dla których materialne wsparcie jest konieczne do godnego przeżycia. Potrafimy łączyć się w chwilach szczególnych i dających wyraz solidarności z tymi, którzy z różnych powodów wymagają pomocy. Wspomagamy organizacje dobroczynne, pomagamy często na odległość i to dobrze. Chciałabym, aby również w swoich środowiskach odszukać tych, dla których ten najpiękniejszy czas w roku będzie radosny, dzięki dobrym słowom, chwilom spędzonym w gronie życzliwych... Nie brakuje samotnych, którym wysłuchanie, podanie ręki i ciepłe słowo przywróci nadzieję i wiarę w ludzi. Życzę wszystkim, aby ten świąteczny czas upłynął w spokoju i radości, przyniósł satysfakcję z tego, że na twarzach wielu innych zagości uśmiech i zadowolenie. Dyr. Krystyna Dąbrowska KONKURSY PRZEDMIOTOWE I TEMATYCZNE ETAP REJONOWY >>> Gratulujemy!!! język polski Kinga Zaczyk IIIC Natalia Skoczeń IIIC biologia Natalia Gołąb IIIA Jolanta Mrówka IIIA Jan Bobak IIIB Karolina Witkowska IIIB Kinga Jodłowska IIIB historia Marek Bugno IID fizyka, informatyka Grzegorz Szabla IIIA Jan Bobak IIIB j. angielski Dominika Łatka z IIIC Emilia Bochniarz z IID wos Mateusz Biel IIIB Izabela Kumor IIIB Kinga Jodłowska IIIB Mateusz Bienias IIIC Piotr Konstanty IIID Piotr Maciuszek IIID Kinga Słowik IIID Justyna Pawlik IIID Konkurs Historyczny "Mój region - Moja Duma, Moje Miasto - Moja Duma" Damian Gomółka (1b), Marcin Duda (2c), Bartłomiej Tyrkiel (1c), Kacper Fryzowicz (1c), Katarzyna Szabla (1a), Jakub Gomółka (1b) 10 listopada w naszym gimnazjum odbyła się uroczystość z okazji 98 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Uczniowie uświetnili obchody 11 Listopada programem artystycznym przygotowanym przez uczniów szkoły podstawowej. Nasi trzecioklasiści uświetnili całość swoim tańcem – wzorowo zaprezentowali poloneza. Pamięć minionych dni i dumę z odzyskanej niepodległości przywołały wiersze i pieśni o tematyce patriotycznej. Artyści i organizatorzy spektaklu zebrali zasłużone brawa. Apel uświadomił wszystkim uczniom, jak ważna jest Polska - nasza Ojczyzna oraz co w dzisiejszych czasach znaczy słowo: Wolność. Wzory osobowe godne naśladowania – gimnazjaliści z Podegrodzia w Senacie RP
24 października 2016 r. w Senacie RP odbyło się uroczyste spotkanie poświęcone prezentacji książki pt. „Encyklopedia Aksjologii Pedagogicznej”, która właśnie się ukazała.
NASZE PRACE K I N G

Redaktorami naukowymi tego wydawnictwa są prof. Krystyna Chałas i ks. prof. Adam Maj z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Prof. Urszula Ostrowska wygłosiła interesujący wykład pt. „Człowiek w świecie wartości, wartości w życiu człowieka”. Podkreśliła szczególny status ludzkiego bytu. Zwróciła uwagę, że istota ludzka stanowi kompozycję ciała, ducha, woli i intelektu. Mówiła również o aksjologicznym, wielobarwnym portrecie człowieka. Współczesny człowiek dryfuje między antynomiami – „być” i „mieć”, stale musi dokonywać wyborów, oscylować między dobrem a złem. Swoje refleksje na temat wychowania w duchu ponadczasowych ideałów przedstawiła również Sekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej Teresa Wargocka. Podczas gali wręczono również statuetki dla uczniów – wzorów godnych naśladowania, jak również dla nauczycieli – autorów prac o swoich podopiecznych. Biografie zostały zebrane i umieszczone w książce pt. „Młodzież jakiej nie znacie. Wzory osobowe godne naśladowania”, która powstała pod kierunkiem prof. Krystyny Chałas. Dwie prace o uczniach z gimnazjum w Podegrodziu znalazły się w tejże publikacji. Dwóch uczniów z Zespołu Szkół PodstawowoGimnazjalnych im. św. Ojca Stanisława Papczyńskiego w Podegrodziu odebrało nagrody z rąk pani minister Teresy Wargockiej. Nauczycielka języka polskiego p. Agata Nawojowska napisała biografię swego ucznia – Grzegorza Szabli, który obecnie jest uczniem klasy III gimnazjum. Chłopiec działa na wielu polach: bierze udział w olimpiadach, konkursach przedmiotowych, tematycznych, z pasją rozwija swe zainteresowania. Oprócz działalności naukowej podejmuje służbę na rzecz osób będących w potrzebie, angażuje się w twórcze budowanie wartości kultury oraz poświęca swój czas dla rozwoju swojej parafii – Olszanki. Pani Małgorzata Porębska – Turek przedstawiła sylwetkę swej córki Patrycji, która w czerwcu 2016 r. ukończyła gimnazjum w Podegrodziu, a obecnie jest uczennicą jednego z krakowskich liceów. Patrycja, podobnie jak Grzegorz, jest osobą o wielu talentach. Potrafi z zaangażowaniem pokonywać wszelkie trudności w drodze do celu. Cechuje ją niezwykła ciekawość świata, otwartość na drugiego człowieka. Nauczycielka historii Teresa Kulak, która przyczyniła się również do powstania biografii, przyznaje, że praca z uczennicą podczas przygotowań do Małopolskiego Konkursu z Historii była czystą przyjemnością. Autorzy prac o wzorach osobowych godnych naśladowania również zostali wyróżnieni i odebrali statuetki z rąk pani minister Teresy Wargockiej, a także kapelana Prezydenta Polski – ks. Zbigniewa Krasa. Słowa do zebranych skierował także senator Łukasz Mikołajczyk, dziękując pedagogom za trud włożony w przygotowanie biografii uczniów, które mogą stać się inspiracją dla młodych ludzi. Podkreślił również ogromną rolę młodzieży w budowaniu świata i szerzeniu dobra. Obok zamieszczamy fragment pracy o Grzesiu Szabli - zapraszamy do lektury.

K I N G NASZE PRACE

Społeczność Zespołu Szkół PodstawowoGimnazjalnych im. bł. O. St. Papczyńskiego w Podegrodziu w roku szkolnym 2014/2015 wzbogaciła się o ciekawą sylwetkę. Niewątpliwie uczeń, którego biografię chcę zaprezentować na to zasługuje. Grzegorz Szabla urodził się w Nowym Sączu 28 czerwca 2001 r. Mieszka w Naszacowicach, małej wsi na terenie województwa małopolskiego, położonej nieopodal Podegrodzia – kolebki Lachów Sądeckich. Przyszedł na świat w katolickiej rodzinie, posiada młodszą siostrę Katarzynę. W Olszance (wsi położonej obok Naszacowic) rozpoczął swoją edukację, najpierw w przedszkolu, a później w szkole podstawowej. Już we wczesnych latach życia wykazywał się zdolnością do szybkiego przyswajania wiedzy. Rodzice nauczyli go czytać i pisać, gdy miał cztery lata. Wielki wpływ na rozwój dziecka ma środowisko wychowawcze – przede wszystkim rodzina i szkoła. W rękach rodziców spoczywa ogromna odpowiedzialność, gdyż to oni pierwsi zwracają uwagę na zdolności swojej pociechy i ukierunkowują młodego człowieka, by rozwijał swój talent. Dlatego też powinni kształtować, wzbogacać i rozwijać dziecięce pasje. Rodzice Grzegorza wspierali jego rozwój od wczesnych lat, dzięki czemu utrwalał nabyte zdolności i odważnie stawiał kroki, podejmując nowe wyzwania. Tata i Mama nauczyli go, że należy konsekwentnie zmierzać do celu, gdyż tylko wytrwała praca może przynieść wspaniałe owoce. Początkowo, jak sam przyznaje, nie był zbyt pilnym, systematycznym w działaniu uczniem. Nie uczył się zbyt wiele w domu i poświęcał czas na zabawę, a później na lekcjach i tak osiągał dobre wyniki, gdyż po prostu umiał słuchać. Często nie odrabiał zadań domowych, myśląc, że jakoś to będzie. Koniec zajęć równał się wolności i otwieranie podręcznika w domu nie wchodziło w grę. Zdarzało się, że na zadaną pracę domową poświęcał jeden dzień w tygodniu albo w miesiącu. Na szczęście szybko „wygonił z siebie lenia” i zdał sobie sprawę, że tak dalej być nie może. Postanowił naprawić to, co zepsuł. Wprowadzenie w życie programu naprawczego nie było zbyt łatwe. Jego dobre imię zostało nadszarpnięte i proces regeneracji nie należał do prostych. Zmiana zachodziła w chłopcu stopniowo. Któregoś dnia zrodziła się w jego głowie dość przykra myśl, która w konsekwencji okazała się siłą sprawczą i przyniosła metamorfozę. Grzesiek zdał sobie sprawę, że swoim zachowaniem sprawia przykrość rodzicom, zwłaszcza Tacie, który jest dla niego autorytetem. To przebudzenie okazało się na tyle mocne, że Grzegorz stał się zupełnie innym uczniem. Z dnia na dzień zaczął się uczyć. Można powiedzieć, że obowiązkowość to teraz jego drugie imię. Nie zdarzyło mu się zapomnieć o odrobieniu zadania domowego, uczył się pilnie i robił wiele innych rzeczy, których normalnie by się nie podjął. Dokonał prawie niemożliwego, z jego punktu widzenia czynu, którego wartość docenia do dzisiejszego dnia. Uprzytomnił sobie, że wiele czasu zmarnował i musi to szybko nadrobić. Jego ewolucja może stać się dobrym przykładem dla rówieśników, że zawsze jest czas, aby coś w sobie zmienić i sprawić, że takie przeobrażenie okaże się całkiem realne. Na uwagę zasługuje fakt, że Grzegorz przekroczył siebie, zdecydował, że będzie wytrwale pracował. Przypomniał sobie słowa swoich rodziców, którzy zawsze starali się motywować go do działania, lecz nie narzucać zbytnio swojej woli. Nie chcieli wywierać na chłopcu żadnej presji, natomiast pragnęli pokazać mu, że tylko obowiązkowość, systematyczność i wytężone działanie jest kluczem do sukcesu. Uczeń skoncentrował się na nauce i wkrótce okazało się, że na efekty nie trzeba było zbyt długo czekać. W klasie piątej i szóstej szkoły podstawowej spróbował swojego szczęścia w konkursach przedmiotowych organizowanych przez Małopolskiego Kuratora Oświaty. Wyniki były pomyślne dla niego. Te pierwsze próby bardzo go zmotywowały do dalszego działania. Jako piątoklasista wziął udział w III Gminnym Konkursie Matematycznym. Po wstępnych eliminacjach dostał się do finału, zajął czwarte miejsce. Napisał pracę lepiej niż jego starsi koledzy i koleżanki. Ten sukces utwierdził go w przekonaniu, iż otrzymał dar od Stwórcy – “matematyczny zmysł”. Nastawił się na tę dziedzinę wiedzy, ale próbował też swoich sił w konkursach z innych przedmiotów. Królowa nauk jednak na tyle go zachwyciła, że ten obszar uczynił polem eksploracji. Nie zniechęcał się niepowodzeniami, jeśli takowe się pojawiały. Wszelkie porażki przyjmował z pokorą, wierząc, że stanowią one umocnienie jego charakteru. Jak już wspomniałam, w roku szkolnym 2014/2015 Grzegorz rozpoczął dalszą edukację w Gimnazjum im. bł. O. Stanisława Papczyńskiego w Podegrodziu. W dalszym ciągu jego zainteresowania oscylowały wokół matematyki. O tym, że przedmioty ścisłe nie należą do prostych, Grzegorz przekonał się, kiedy w gimnazjum zetknął się z fizyką. Pierwsze półrocze nie było dla niego łatwe. Jak sam przyznał - siły, Newtony, Paskale...to wszystko go przerażało. Starał się, ale nie widział postępu. Grzegorz wspomina sytuację, która zaistniała przy wystawianiu ocen na pierwszy okres. Kiedy pani ucząca przedmiotu doszła do jego numeru, nastała cisza. Wyczytała oceny i powiedziała, aby spróbował poprawić jeden sprawdzian. Podczas powtarzania materiału przed tym testem zrozumiał, na czym to wszystko polega. Po prostu go olśniło. Od tej pory wszystko się zmieniło. Krąg zainteresowań Grzegorza się poszerzył. Do matematyki dołączyła w niedługim czasie również fizyka. Pewnie w dużym stopniu dlatego, że przedmiot ten jest silnie związany z motoryzacją, a kolejna pasja chłopca to motoryzacja - konkretnie uwielbia motocykle. Tajniki tej dziedziny na tyle zaczęły go interesować, że próbował swoich sił w konkursach. Dodam, że z powodzeniem. Uczeń jest “wizytówką” naszej szkoły, doskonale ją promuje w gminie, województwie, kraju, a nawet poza jego granicami. Niezmiernie

ZE SZKOLNEGO PODWÓRKA K I N G

ważnym osiągnięciem jest uzyskanie przez niego tytułu KAON w tegorocznej edycji polsko - ukraińskiego konkursu z fizyki „Lwiątko 2016”. Jest to odpowiednik II miejsca na skalę całego kraju. Otrzymuje go grupa uczniów, która uzyskała odpowiednią liczbę punktów. Zainteresowanie tymi zmaganiami jest niezwykle duże, najlepsze wyniki są honorowane tytułami. Najwyższym jest „hiperon”, później „kaon” oraz „taon”. Wziął również udział w Ogólnopolskim Konkursie Matematycznym „PANGEA” organizowanym przez Międzynarodowe Szkoły Meridian i Uczelnię Vistula z Warszawy. Warto zwrócić uwagę, że w tych konkursowych zmaganiach biorą udział również uczniowie z wielu krajów europejskich: Niemiec, Belgii, Danii, Portugalii, Francji, Irlandii, Włoch, Litwy, Austrii, Szwecji, Szwajcarii, Słowacji, Słowenii, Hiszpanii, Czech i Węgier. Grzegorz dostał się do finału, który odbył się 29 kwietnia 2016 r. w Warszawie, znalazł się w 50 najlepszych uczniów, uzdolnionych matematycznie. Te sukcesy niewątpliwie go uskrzydliły i napędzają do dalszych działań w tym zakresie. Przedmioty ścisłe z całą pewnością są dla Grześka najważniejsze. Jednak należy dodać, że uczeń jest otwarty na różnorodną pracę. Jako nauczycielka języka polskiego staram się również zachęcać go do próbowania swoich sił w innej materii. Proponuję mu udział w konkursach literackich, czytelniczych, aby rozwijał się wszechstronnie. Nie zdarzyło mi się, aby odmówił. Zawsze zabiera się szybko do pracy i wywiązuje się odpowiedzialnie z podjętych zobowiązań. Warto podkreślić, że uczeń cechuje się niezwykłą skromnością, nie wywyższa się. Owszem, cieszy się z odnoszonych sukcesów, ale ma w sobie pokorę. Chłopiec w żaden sposób nie manifestuje tego, że posiada wysoki potencjał intelektualny. Nie jest typem osoby, która zamyka się w hermetycznym świecie i nie potrafi otworzyć na drugiego. Umie dzielić się z innymi zdobytą wiedzą, chętnie pomaga koleżankom, kolegom mającym trudności ze zrozumieniem zagadnień, choćby z fizyki, która do łatwych dziedzin nie należy. Uczeń jest szanowany przez rówieśników. Lubią oni spędzać czas w jego towarzystwie, bo jak sami stwierdzają: „Grzesiek to nie typ kujona, ale naprawdę równy gość, z którym można kraść przysłowiowe konie”. Inteligencja jest cechą wrodzoną, a kultura cechą nabytą, wyuczoną. Podobnie rzecz ma się z wiedzą. Natomiast dobra wola, gotowość pomocy i bezinteresowne podejmowanie zadań jest czymś więcej i określa głębię człowieczeństwa. To wszystko właśnie w Grześku zachwyca i jest godne podziwu. Kolejną niezwykle cenną umiejętnością, którą chłopiec posiada, jest mówienie gwarą. Dla naszego regionu, a mianowicie Podegrodzia – kolebki Lachów Sądeckich - to bardzo istotna

K I N G ZE SZKOLNEGO PODWÓRKA

kwestia. Coraz częściej zdarza się, że młodzi ludzie zapominają o swoich korzeniach. Nie interesuje ich, skąd się wywodzą, spuścizna przeszłości nie wydaje się dla nich atrakcyjna. Mój uczeń jest żywym dowodem, że tradycja to rzecz święta. Chłopiec doskonale posługuje się gwarą, stąd też próbował swoich umiejętności w Przeglądzie Gawędziarzy Ludowych - „LACHOSKIE GODONIE 2015” organizowanym przez Stowarzyszenie Lachów Podegrodzkich, Stowarzyszenie Lachów Sądeckich, Ochotniczą Straż Pożarną w Podegrodziu, Ochotniczą Straż Pożarną w Podrzeczu oraz Gminny Ośrodek Kultury w Podegrodziu. Celem konkursu jest pielęgnowanie i ochrona cennych tradycji lachowskiej gwary, zainteresowanie dzieci i młodzieży gwarą ludową, dokumentacja najcenniejszych wartości gwary lachowskiej oraz wyłonienie najlepszych gawędziarzy ludowych. Uczeń zaprezentował się wspaniale. Prawił “Uo sprawiedliwości” i zdobył zaszczytne I miejsce. Wachlarz zdolności młodzieńca z Naszacowic nie kończy się. Jako nauczyciel języka polskiego miałam szansę poznać zdolności artystyczne Grzegorza. Prowadzę w szkole koło teatralne, na które chłopak zapisał się już w pierwszej klasie. Niezmiernie mnie cieszył ten fakt, gdyż widziałam w nim duży potencjał. Ma świetną dykcję, dobrze się go słucha, a przy okazji zawsze wnosi ożywcze tchnienie do sztuk teatralnych. Grzegorz bardzo się angażuje, ma ciekawe pomysły. Jako Koło Teatralne “BIS” co roku bierzemy udział w interesującej akcji, którą zainicjował wiele lat temu Sądecki Ośrodek Interwencji Kryzysowej w Nowym Sączu. W ramach Przeglądu Małych Form Artystycznych “PRZEBUDZENIE” należy stworzyć scenariusz, a potem wystawić sztukę na deskach teatru. Tematy zwykle koncentrują się na problemie uzależnień, samotności, pułapek życia wirtualnego, etc. Grzegorz z powodzeniem wciela się w trudne charakterologicznie role. Wspaniale odnajduje się na scenie, tworząc odpowiedni klimat. Podejmowane przez nas przedsięwzięcie jest niezwykle ważne, bo uwrażliwia młodych ludzi na niebezpieczeństwa, jakie mogą napotkać w młodzieńczym życiu. Gdy tworzyliśmy scenariusz, Grzegorz nieraz zaskakiwał mnie swoją niezwykłą dojrzałością. Potrafił spoglądać na dane kwestie z ogromnym wyczuciem i podpowiadać ciekawe rozwiązania. W tym roku szkolnym, podczas obchodów Święta Szkoły i Patrona, tj. 18 maja 2016 r. otrzymał niecodzienną rolę. Wcielił się w postać samego błogosławionego ojca Stanisława Papczyńskiego – wyjątkowego patrona naszej placówki. Kiedy ustalaliśmy program obchodów i zdecydowaliśmy się na przedstawienie fragmentu sztuki, poświęconego osobie ojca Stanisława, od razu wiedziałam, że odtwórcą tejże roli zostanie Grzegorz. Podczas prób nie trzeba było specjalnie udzielać wielu wskazówek, bowiem radził sobie doskonale. Gdy ćwiczyliśmy scenę, w której matka ojca Papczyńskiego ma rozkroić chleb, Grzegorz wcielający się w rolę jej syna, sam z własnej inicjatywy wstał i rozpoczął modlitwę przed posiłkiem. Był to dość wzruszający moment, gdy uczynił znak krzyża i zachęcił wszystkich do wspólnego dziękczynienia. Wykonał to tak naturalnie, że scena uderzała ogromną prostotą. Jego kreacja, zwłaszcza podczas wygłaszania kazania przed królem Janem III Sobieskim, była niezmiernie autentyczna. Poprzez dykcję, intonację oraz mowę ciała stworzył niesamowicie realną postać. Ten rok jest wyjątkowy dla naszej szkoły, a przede wszystkim dla całej społeczności gminnej, gdyż 5 czerwca 2016 r. papież Franciszek kanonizował w Watykanie naszego patrona, który wywodzi się z podegrodzkiej ziemi, gdyż tu właśnie w roku 1631 przyszedł na świat. Z całą pewnością stwierdzam, że obcowanie ze świętością i wzorem godnym naśladowania przynosi Boże owoce. Grzegorz nie wstydzi się swojej wiary, co w dzisiejszych czasach jest godne podkreślenia. Nie boi się, że zostanie wyśmiany, skrytykowany. Odważnie mówi o swoim uczestnictwie w mszach świętych w różnych okresach roku liturgicznego. Wielokrotnie podkreślał swoje miejsce w kościele katolickim. Szczyci się tym, że został wychowany w katolickiej rodzinie. Ta postawa zachwyca, gdyż dzisiaj ludzie młodzi dają się zwieść ułudzie świata, zapominając o tym, co tak naprawdę powinno się liczyć w życiu każdego człowieka, a zwłaszcza chrześcijanina. Dodam jeszcze, że Grzegorz stara się włączać w różne akcje, które mogą nieść drugiemu człowiekowi radość. Co prawda nie jest

WARTO WIEDZIEĆ K I N G

w strukturach Szkolnego Koła Wolontariatu, ale na inne sposoby pomaga bliźnim. Koło Teatralne “BIS”, do którego należy, organizuje co roku zabawę ostatkową oraz wystawia sztukę dla uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej “Promyk” z Gostwicy - sąsiedniej wsi. Oprócz tego, że uczeń wciela się zwykle w jakąś rolę w czasie przedstawienia przygotowanego specjalnie dla gości, to potem jeszcze włącza się w zabawę z podopiecznymi WTZ. Chłopiec jest wrażliwy na krzywdę ludzką i stara się nieść pomocną dłoń, dla tych którzy jej potrzebują. Podczas tych „ostatkowych” spotkań wytwarza się piękny klimat wspólnoty i radości. To bardzo wychowawczy aspekt. Grzegorz doskonale zdaje sobie sprawę, że takie jednorazowe spotkanie to kropla w morzu potrzeb. Jednak kropla drąży skałę, dlatego jak sam przyznaje, warto dawać coś od siebie dla innych, choćby w takiej postaci. Należy robić wszystko, aby „codzienne krojenie chleba uczynić krojeniem tortu urodzinowego ”. Te słowa Helmuta Kajzara mają swoją głębię, są swego rodzaju drogowskazem. Trzeba z codzienności, często szarej, uczynić blask poranka zwłaszcza dla ludzi, którzy potrzebują pomocy. Gdyby każdy miał takie podejście, świat na pewno wyglądałby zupełnie inaczej. Wrażliwość i dojrzałość chłopca zwraca uwagę i daje nadzieję, że istnieje na świecie jeszcze młodzież, która żyje ideałami. Chrześcijańska postawa Grzegorza budzi szacunek. 1 czerwca 2016 r. miałam okazję przysłuchiwać się egzaminowi do bierzmowania, który odbył się w naszym gimnazjum. Uczniowie z klasy, do której uczęszcza chłopiec poprosili mnie, abym towarzyszyła im podczas tego ważnego dla nich wydarzenia. Ksiądz egzaminator zadał Grześkowi pytanie dotyczące chrztu świętego i uzyskał na nie wyczerpującą odpowiedź. Uczeń odpowiedział w następujący sposób: „Chrzest jest najpiękniejszym i najwspanialszym darem Boga. To fundament całego życia chrześcijańskiego i brama otwierająca dostęp do innych sakramentów. Przez chrzest zostajemy wyzwoleni od grzechu i stajemy się członkami Chrystusa”. Zwrócił też uwagę na wyjątkowość roku 2016 ze względu na przeżywany Jubileuszowy Rok Miłosierdzia Bożego oraz 1050 – rocznicę chrztu Polski. Jego słowa były dla mnie świadectwem prawdziwie dojrzałej wiary. Odpowiadał z pełną chrześcijańską gorliwością. Wykazał się po raz kolejny niezwykłą, jak na swój wiek dojrzałością. Ten fakt cieszy. Grzesiek w tym wszystkim jest bardzo autentyczny. Dodam również, że mój uczeń aktywnie działa na rzecz Parafii pw. Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski w Olszance. Jest lektorem, od ponad dwóch lat czyta lekcje podczas Mszy Świętych. Już wcześniej wspomniałam, że gorliwie uczestniczy w rozmaitych nabożeństwach w czasie całego roku liturgicznego.... Rówieśnicy mogą patrzeć na poczynania kolegi i brać z niego przykład. Klasy I integrowały się w Piwnicznej WSPÓLNA ZABAWA SUPER ATMOSFERA

K I N G ZE SZKOLNEGO PODWÓRKA

Już od wielu lat uczniowie klas pierwszych naszego gimnazjum rozpoczynają rok szkolny od wycieczki integracyjnej. Tak było i w tym roku szkolnym, choć wyjazd był kilkukrotnie przekładany ze względu na różne okoliczności. Pierwszoklasiści pod opieką wychowawców uczestniczyli w ćwiczeniach i zabawach mających na celu lepsze poznanie się, nawiązanie bliskich więzi koleżeńskich, poznanie metod radzenia sobie w sytuacjach konfliktowych oraz wypracowanie zasad pracy w zespole klasowym. Jak sami wspominają ten wyjazd – poczytajcie… W dniach 21-24 listopada wyjechaliśmy na wycieczkę z noclegiem do Domu Wczasów Dziecięcych w Piwnicznej -Zdroju. W autobusie była świetna atmosfera. Podróż do ośrodka zajęła około godziny. Po dotarciu do celu poszliśmy spotkać się z panią dyrektor tamtejszego ośrodka. Wyjaśniła nam zasady i przedstawiła cały program. Zaraz po pożegnaniu weszliśmy do sali obok. Odbyły się tam zabawy integracyjne, dzięki którym poznaliśmy się lepiej. Pani, która się opiekowała grupami zorganizowała wiele ciekawych zabaw wymagających odrobiny ruchu oraz współpracy w grupie. Większości uczniów najbardziej podobała się zabawa grupowa, gdyż było przy niej bardzo wesoło i nie brakowało śmiechu. Nikt nie narzekał na nudę czy brak zabawnych sytuacji, a tych było sporo... Następnie szybko pobiegliśmy na jadalnię, na obiad, bo byliśmy głodni. Zjedliśmy i powędrowaliśmy z panią przewodnik na drugi, co do długości wiszący most w Polsce. Potem odwiedziliśmy pobliską pijalnię. Po tym nadszedł czas na kolację i wspólne ognisko. Zadowoleni bawiliśmy się i piekliśmy kiełbaski. Zmarznięci udaliśmy się ponownie do świetlicygdzie odbyła się dyskoteka. Około godziny 23 wszyscy poszliśmy do swoich pokoi i szykowaliśmy się do spania. Jednak o śnie nie było mowy! Siedzieliśmy w jednym pokoju wspólnie się bawiąc i śmiejąc. Kiedy już wszystko ucichło każdy był w swoim lokum i rozmawiał ze współlokatorami. Rano udaliśmy się na śniadanie, po czym zeszliśmy na apel pożegnalny. Wszyscy zadowoleni i jednak trochę smutni, że to koniec wycieczki, wsiedliśmy do autobusów i ruszyliśmy w drogę powrotną. Mamy nadzieję, że będzie więcej takich wypraw. Miejsce cudowne, atmosfera wspaniała, atrakcji ogrom i pyszne jedzenie. W nagrodę za zaangażowanie i wzorowe sprawowanie klasa 1b otrzymała od dyrekcji ośrodka okolicznościowy dyplom:) ************************ 5 grudnia - Międzynarodowym Dniem Wolontariusza
W naszym gimnazjum działa grupa wolontariuszy bezinteresownie działających dla dobra innych. Zrzesza uczniów, którzy chcą zaangażować się w taką pomoc.
NASZE WYWIADY K I N G

Stworzenie wolontariatu w naszej szkole nie jest przypadkowe, daje ono, bowiem możliwość wykorzystania własnych umiejętności zdobywanych w trakcie nauki, rozwija zainteresowania, pozwala zdobyć doświadczenie w różnych dziedzinach, a także uwrażliwia na potrzeby ludzi starszych i niepełnosprawnych. Opiekunem Szkolnego Koła Wolontariatu jest nasz pedagog pani Anita Karpierz. Przeprowadziliśmy z nią krótki wywiad. - Jak to się stało, że zajmuje się Pani w szkole wolontariatem? - Od początku mojej pracy w tej szkole zajmuję się wolontariatem, najpierw była to grupa „Pomocna dłoń”. Od 2013 roku koordynuję pracą Szkolnego Klubu Wolontariatu działającego pod patronatem Stowarzyszenia SURSUM CORDA (W górę serca) z Nowego Sącza. Lubię pomagać innym. Naturalnym dla mnie jest okazywanie zainteresowania i empatii potrzebującym. To dla mnie działalność z potrzeby serca i tym też pragnę zarazić swoich uczniów. W swoim życiu i pracy kieruję się słowami Platona: „Celem naszych czynów powinno być czynienie dobra”. - Czym zajmuje się Szkolny Klub Wolontariatu? - Wolontariusze do SKW rekrutowani są na początku września, jednak w trakcie roku szkolnego dochodzą kolejni. Podczas spotkań opowiadam uczniom o wolontariacie, o tym czym zajmują się w szkole, a czym poza nią działając w środowisku lokalnym. Również sami uczniowie i absolwenci przekazują sobie informacje na temat wolontariatu w szkole. Wolontariuszem może zostać każdy, kto ma potrzebę dzielenia się sobą i pragnie swój wolny czas poświęcić innym. Członkowie SKW na przełomie IX/X planują pracę na cały rok, zapisując się na poszczególne akcje. Współpracujemy z kilkoma instytucjami lokalnymi: Szkołą Podstawową w Podegrodziu, Gminnym Przedszkolem, Niepublicznym Przedszkolem „Kraina Bajek” i Biblioteką Gminną w Podegrodziu. Wolontariusze uczęszczając do instytucji pomagają m.in. w pracach bibliotecznych; pomagają podopiecznym w odrabianiu zadań, nauce bieżących treści jak również organizują wspólne zabawy w sali i na podwórku szkolnym; zapoznają przedszkolaki z literaturą dziecięcą. Organizują szkolne akcje profilaktyczne i charytatywne. Wspomagają organizację okolicznościowych imprez szkolnych i lokalnych. - Co daje młodzieży wolontariat? - Młodzież poprzez działalność wolontariacką ma możliwość samorealizacji, kształtuje swoją samodzielność i kreatywność. Promuje wśród swoich rówieśników dobrowolny i aktywny udział z życiu szkolnym i społecznym. Uzyskuje liczne korzyści niematerialne: satysfakcję, spełnienie swoich motywacji (poczucie sensu, uznanie ze strony innych, podwyższenie samooceny itd.), zyskuje nowe znajomości, zdobywa wiedzę, doświadczenie i nowe umiejętności. Wolontariat jest doświadczeniem indywidualnym dla każdego młodego człowieka. Cieszę się, że obecny rok szkolny 2016/17 ogłoszony został Rokiem Wolontariatu, czasem w którym w sposób szczególny możemy zobaczyć jak wielu jest potrzebujących i jak wielu chętnych do bezinteresownej pomocy. WOLONTARIAT TO MNIE RUSZA!!! POMAGAJMY! POMAGAJMY!

K I N G ZE SZKOLNEGO PODWÓRKA

Od września 2016 roku do chwili obecnej wolontariusze Szkolnego Klubu Wolontariatu zrealizowali liczne działania. I. ZABAWA INTEGRACYJNA DLA KLAS I – 13.10.2016 rok mająca na celu powitanie wśród społeczności szkolnej uczniów klas I, jak te integracja klasowa i międzyklasowa uczniów. II. ŚWIĘTO PLUSZOWEGO MISIA przy współpracy z BIBLIOTEKĄ GMINNĄ dla PRZEDSZKOLAKÓW z Gminnego i Niepublicznego Przedszkola w Podegrodziu w dniach 21 i 23.11.2016r. Spotkania miały za zadanie zapoznanie z literaturą dziecięcą, ukształtowanie u dzieci poczucia konieczności poszanowania zabawek i książek oraz wspólną zabawę. III. Święto Pluszowego Misia wspólnie dla klas I – II Szkoły Podstawowej - 24.11.2016r. IV. PROJEKT „Zabawa i rehabilitacja po lachowsku” przy współpracy z WTZ w Gostwicy Stowarzyszeniem Osób Niepełnosprawnych „Promyk” III – XI 2016r. Podczas cyklicznych spotkań odbywających się w WTZ, Gimnazjum w Podegrodziu oraz Bibliotece Gminnej wolontariusze i podopieczni mieli wiele możliwości integracji, wspólnej zabawy, a także nabywania nowych umiejętności. Grupa projektowa uczestniczyła także w Gminnych Dniach Godności Osób Niepełnosprawnych pod patronatem wójta gminy Podegrodzie. Podczas spotkania wysłuchali świadectwa niepełnosprawnego wolontariusza, psychologa - Pani Weroniki Odziomek. W trakcie realizacji projektu odbyło się jeszcze wiele spotkań... Podsumowanie projektu miało miejsce 30 listopada w Dworku w Brzeznej. V. AKCJA CHARYTATYWNA „Pomocnicy Świętego Mikołaja” przeprowadzona w dniach 5- 10. 12.2016r. mająca na celu zostanie pomocnikiem św. Mikołaja poprzez przygotowanie przez chętne klasy, klasowego upominku na rzecz dzieci potrzebujących, podopiecznych Stowarzyszenia Sursum Corda. VI. AKCJA CHARYTATYWNA „Świąteczna Kartka Dobroczynna” przeprowadzona w dniach 2–9. 12.2016r. na terenie Szkoły Podstawowej. Dochód ze sprzedaży został przeznaczony m.in. na potrzeby SKW. VII. AKCJA „Pluszak” prowadzona była w dniach 28 XI do 10 XII 2016r.Zebrane podczas akcji maskotki - pluszaki zostały przeznaczone dla podopiecznych Programu „Na ratunek”. VIII. Pakowanie świątecznego sianka ... z przeznaczeniem do Kartek świątecznych z życzeniami Bożonarodzeniowymi, w dniach 5 -9.12.2016r. IX. Akcja „Serce – Sercu” pod patronatem Fundacji Sądeckiej, prowadzona w trzech sklepach: Centrum, Lewiatan, Pokusa w dniach 12 – 14.12.2016r. przez 40 wolontariuszy. Mająca na celu zbiórkę żywności, z której zostaną wykonane paczki dla rodzina potrzebujących z powiatu nowosądeckiego. Konkurs podłaźniczek rozstrzygnięty! PODŁAŹNICZKI TRADYCYJNE PODŁAŹNICZKI WSPÓŁCZESNE

ZE SZKOLNEGO PODWÓRKA K I N G

Co roku przed Bożym Narodzeniem Samorząd Uczniowski organizuje szkolny konkurs na najładniejszą podłaźniczkę. Tegoroczną edycję rozstrzygnięto w środę – 14 grudnia. Celem konkursu było rozbudzanie i pielęgnacja tradycji, zwyczajów ludowych ziemi podegrodzkiej. Konkursowe podłaźniczki tradycyjne różnią od współczesnych przede wszystkim ozdoby. Te tradycyjne dekorują opłatki, owoce, zioła, którym przypisywano magiczną moc oraz świat (kulista lub graniasta ozdoba klejona z różnokolorowych opłatków, symbol kuli ziemskiej). Współczesne podłaźniczki, oprócz elementów tradycyjnych, mają też dekoracje nieznane kilkadziesiąt lat temu, np. bańki. Podłaźniczka w dawnej izbie polskiej była najbardziej charakterystyczną ozdobą bożonarodzeniową. W izbach lachowskich podłaźniczki powszechne były jeszcze w latach 30. XX w. Pierwsze choinki - stojące drzewa jodłowe lub świerkowe, pojawiły się na Sądecczyźnie ok. 90 lat temu. Po II wojnie światowej w wielu sądeckich domach występowały jednocześnie i podłaźniczka, i choinka. Ostatecznie choinki wyparły podłaźniczki w latach 50. i 60. XXw Najstarsze podłaźniczki były robione z czubka jodełki zawieszanego wierzchołkiem w dół. Z czasem przybrały formę rozłożystego parasola z gałązek jedliny mocowanych na szkielecie z witek leszczynowych. Zdarzały się także podłaźniczki ze słomy na konstrukcji drucianej. Podłaźniczki dekorowano ręcznie robionymi ozdobami - kółkami z białych i kolorowych opłatków, często zdobionymi misternie wycinanymi wzorami, np. krzyżykami, gwiazdkami, a także łańcuchami z główek lnu, grochu i słomy. Na środku wieszano świat. Podłaźniczki zdobiły także małe, czerwone jabłka oraz orzechy. Owoce były symbolem płodności, miały zapewnić obfitość i dobrobyt w nadchodzącym roku. WYNIKI KONKURSU Podłaźniczki autentynczne 1. miejsce IIID 2. miejsce Ic 3. miejsce II c, IIb Wyróżnienie IIIa, Ib WYNIKI KONKURSU Podłaźniczki współczesne 1. miejsce IIA 2. miejsce IIB 3. miejsce IIIB Wyróżnienie IIIa

K I N G ZE SZKOLNEGO PODWÓRKA MIKOŁAJ W SZKOLE



ZE SZKOLNEGO PODWÓRKA K I N G K I N G FOTORELACJA W czwartkowy wieczór - 24 listopada 2016 r. Samorząd Uczniowski wraz z opiekunami: p. M. Janur i p. A. Nawojowską zaprosił młodzież do wspólnej zabawy andrzejkowej. Podczas magicznego wieczoru nie zabrakło wróżb i zabaw. W sali wróżb, żeby tradycji stało się zadość, czekały stanowiska, gdzie można było wywróżyć swą przyszłość. Wróżby polegały np. na przebijaniu szpilką papierowego serca z napisanymi imionami, rzucanie koścmi do gry i odczytywanie symbolicznego znaczenie cyfr, losowaniu kolorowych karteczek z różnymi znaczeniami oraz wybieraniu ciastek z wróżbą. Nie zabrakło również energetyzujących rytmów podrywających do tańca. Hitem tegorocznej imprezy okazał się „Taniec Belgijski”. Humor uczestników zabawy był doskonały. Samorząd Uczniowski zaprosił również zebranych do uczestnictwa w rozmaitych konkursach. Prowadzącymi gry i zabawy była: Natalia Błaszczyk z kl. III b (członek Samorządu Uczniowskiego - sekcja imprez). Pierwsza zabawa polegała na zajmowaniu krzesełek, gdy grająca muzyka cichnie. W tej konkurencji wystąpiła drużyna dziewcząt oraz chłopców. Nie zabrakło również zjadania kwaśnych cytrynek z słodkimi minami. Dla tego, kto miał jak najmniej kwaśną, wręczono uśmiechnięty order. Zaproponowano również zabawę – „Kareta”. Uczestnicy musieli wykonywać polecenia zgodnie z opowiadaną historią. Było przy tym dużo śmiechu ? Wszyscy, którzy brali udział w konkursach zostali obdarowani słodkimi upominkami. Ten wieczór był naprawdę zaczarowany....



Z MYŚLĄ O NASTOLATKACH, CZYLI MODA, URODAK I N G

BIAŁA KOSZULA WCIĄŻ W MODZIE! Biała koszula już nigdy nie wyjdzie z mody. Stanowi nieodłączny element garderoby każdej młodej dziewczyny i każdej dojrzałej kobiety. W czym tkwi jej fenomen? Głównie w tym, że jest ponadczasowa, szalenie uniwersalna i wszechstronna. Bez względu na to, z czym ją połączymy, zawsze wygląda obłędnie. Poza tym, biała koszula świetnie dogaduje się z sezonowymi trendami. Modne są skórzane spodnie? Proszę bardzo! Biała koszula bardzo je lubi. Modne są metaliczne spódnice? Biała koszula kocha je miłością namiętną i szaloną. A co z legginsami? Spokojnie. I z nimi biała koszula dogada się bez problemu. Klasyka nie oznacza nudy Biała koszula to dziś klasyka gatunku. Warto jednak podkreślić, że ta klasyka nie ma nic wspólnego z nudą. Białe koszule mogą zachwycać charakterem lub uwodzić elegancją. Wszystko zależy od tego, z czym je połączymy. A z czym możemy łączyć? Obiektywnie rzecz biorąc – ze wszystkim! Do szkoły, warto nosić ją z dżinsami – rurkami lub boyfriendami. Po szkole – ze skórzanymi spodniami, legginsami i krótkimi spódniczkami. Na egzamin, do białej koszuli dobierzcie czarny żakiet, np. w wydaniu oversize. Fanki stylu rock, mogą także sięgać po białą, klasyczną koszulę. Aby uzyskać pożądany efekt rock, do białej koszuli należy dobrać motocyklowe botki i skórzaną ramoneskę. Prosto i efektownie! Fanki sportowego looku, białą koszulę mogą śmiało łączyć z modną w tym sezonie kurtką bomberką i trampkami. Biała koszula i dodatki Aby podkręcić stylizacje z białą koszulą w roli głównej, należy postawić na wyraziste dodatki. Warto postawić na kolorowy zegarek, złote naszyjniki lub modne szpilki w neonowym kolorze. Pikanterii białej koszuli doda jakaś odważna, kolorowa torebka. Eleganckie dodatki potrafią zmienić nawet najbardziej zwykły strój, więc nie obawiajcie się i śmiało eksperymentujcie. Tekst pochodzi ze strony //nastolatkabyc.pl/ Waniliowe ciasteczka z Rudolfem Cynamonowe księżyce z migdałami

K I N G KĄCIK SMAKOSZA

Ciasteczka świąteczne to nie muszą być wyłącznie pierniczki! Jeśli pierniczki świąteczne nie są naszymi ulubionymi ciastkami, upieczmy ciasteczka świąteczne! Mogą to być zwykłe kruche ciastka, jednak dzięki dodatkom i drobnymi modyfikacjom, mogą stać się wykwintnymi drobnymi wypiekami na ten szczególny czas. Co warto dodać, by zyskały na smaku? Nawet szczypta rozgrzewających przypraw – czy to cynamonu, imbiru, kardamonu czy gałki muszkatołowej odmieni je. Nie zapomnijcie też o bakaliach! Ważny jest także kształt - gwiazdki, choinki, bałwanki - wprowadzą nas w ten szczególny zimowy klimat. Nie zapominajcie więc o dekoracji! Kolorowe posypki i lukier potrafią wznieść takie drobne wypieki na sam szczyt. Dzięki nim ciasteczka świąteczne staną się nie tylko smaczną przekąską, ale i wspaniałą dekoracją choinki czy świątecznego stołu. Składniki (na około 50-60 ciastek) 350 g mąki pszennej, 180 g masła, 200 g cukru pudru, 1 duże jajko 1 żółtko, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii* Dodatkowo 50 g czekolady mlecznej, groszki czerwone Sposób przygotowania Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Foremką wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy między ciastkami. Pieczemy w temperaturze 170'C przez około 8-10 minut. Gotowe, ostudzone ciasteczka dekorujemy czekoladą. Noski przyklejamy za pomocą kleju cukierniczego lub czekolady. Świąteczne ciasteczka kruche Składniki 200g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka kakao. Sposób przygotowania Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao i sól i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto podziel na 2 częsci. Do jednej dodaj kakao i dokładnie połącz składniki. Formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkowujemy i wycinamy kształty. Rozkawałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia, wtedy ciasteczka nie lepią się do blatu). Piecz ciasteczka przez 12-15 minut w temperaturze 160 stopni. Składniki (na około 25 sztuk) 50g zmielonych migdałów, 100g maki tortowej, 32g cukru 80g masła, szczypta soli, 2-3 łyżeczki cynamonu, cukier do obtoczenia Sposób przygotowania Mąkę przesiać. Wszystkie suche składniki połączyć. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto. Cisto podzielić na cztery części i uformować w wałek o średnicy około 1cm. Odrywać kawałki i formować ręcznie księżyce. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w 200 stopniach C przez 10 minut. Gdy lekko przestygną obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem. Zachęcamy do lektury!

MOJA BIBLIOTEKA K I N G

"Harry Potter i przeklęte dziecko" J.K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany Książka, którą tym razem zrecenzjuję to "Harry Potter i Przeklęte Dziecko"- ósma część sagi o czarodzieju. Wbrew pozorom J.K.Rowling nie napisała jej, natomiast autorem jest angielski scenarzysta Jack Thorne, a na podstawie tego powstała sztuka teatralna w reżyserii Johna Tiffany'ego. Wydano ją  w postaci scenariusza do spektaklu. Akcja książki rozgrywa się 19 lat po wydarzeniach opisanych w Insygniach Śmierci. Historia zaczyna się w momencie zakończenia siódmej części, gdy Harry żegna się z dziećmi wyjeżdżającymi do Hogwartu. Akcja w powieści, jak już wspomniałam, przeskakuje o kilka lat dalej, podczas których najmłodszy syn Albus zaprzyjaźnia się z Scorpiusem, synem Draco Malfoya i oddala się od ojca, nie radząc sobie z tym, że jego tatą jest sławny Harry Potter. Tymczsem Ministerstwu Magii, na którego czele stoi Hermiona udaje się przejąć ostatni Zmieniacz Czasu. "Kiedy przyszłość zaczyna złowróżbnie przypominać przeszłość, ojciec i syn muszą stawić czoło niewiarygodnej prawdzie: ciemność nadchodzi czasem z zupełnie niespodziewanej strony" Fabuła przywodzi na myśl opowiadania pisane przez fanów. Dawni bohaterowie zdecydownie zmieniają swoje zachowanie i nie są już tacy jak wcześniej. Za to nowe postacie - nowe pokolenie czarodziejów, czyli dzieci Harry`ego, Rona, Hermiony, Ginny i Dracona są świetnie wykreowani i na pewno znajdziemy jakąś postać, która przypadnie nam do gustu. To ich przygody są epicentrum scenariusza. Niestety wtedy, gdy akcja się rozwija, zostaje dość szybko zakończona, przez co trudno jest zagłębić się w sytuacji. Sztuka z pewnością nie dorównuje pozostałym częściom. Uważam to raczej za dodatek. Mimo iż opowieść ma swoje minusy, świetnym jest powrót do świata magii wykreowanego przez Rowling. Nie podoba mi się forma, w jakim ją napisano, ponieważ można się pogubić. No  ale to przecież scenariusz. Fabuła jest mało wymagająca, ale w pewien sposób ciekawa. Bardzo łatwo się ją czyta. Scenariusz jednak ma wiele wad, które nie umkną uwadze fanom Harry'ego Pottera. Jednak myślę, że świetnie powrócić do magicznych chwil oraz ponownie poczuć dreszczyk emocji, jaki towarzyszył nam wcześniej. Raz jeszcze wróć do świata Harrego i daj się porwać magicznej przygodzie! To z pewnością najlepszy powód, by przeczytać tę historię. lusia1 UŚMIECHNIJ SIĘ!

K I N G WŁĄCZ DOBRY HUMOR

Dlaczego duchy straszą w nocy? Bo pracują na drugą zmianę. Gdzie są rzeki bez wody? Na mapie. Czemu owca jest smutna? Bo ma męża barana. Dlaczego prosiaki są różowe? Bo się wstydzą, że ich matka jest świnią. Po co żołnierz ma płaszcz? Po kolana. Co myśli żaba tuląc się do jeża? Miłość jest cierpieniem. Nauczyciel napisał w dzienniczku uczennicy: - Pańska córka Zosia jest nieznośną gadułą. Nazajutrz dziewczynka przyniosła dzienniczek z adnotacją ojca: - To pestka, gdyby pan słyszał jej matkę! _________ Nauczycielka angielskiego zwraca się do ucznia: - Od czego zależy szybkie poznanie języka? - Od techniki pocałunku.. _________ Jaką ocenę otrzymasz ze sprawdzianu? Sprawdzian: Uczysz się na 5 Umiesz na 4 piszesz na 3 Spodziewasz się 2 dostajesz 1 Nauczycielka zadaje zadanie: Ułóżcie zdanie zawierające słowo ananas. Pierwsza zgłasza się Małgosia; Ananas jest zdrowym owocem. Później Andrzej; Ananasy rosną na palmach. Na końcu zgłasza się Jaś i mówi; Basia puściła bąka A NA NAS leci cały smród. _________ Na lekcji biologii na studiach, nauczyciel kończy przemowę: - I tak oto właśnie ciecz ścieka. Na to student z zagranicy mówi: - Polska języka dziwna. Pies ścieka i woda ścieka. _________ Przychodzi milicjant do biblioteki i prosi o jakąś książkę do czytania. Po długim błądzeniu między półkami z bibliotekarką wraca z pustymi rękami do lady bibliotecznej. W tym momencie wzrok jego pada na książkę telefoniczną. - O! Tę chciałbym wypożyczyć! - rzecze wskazując na opasłe tomisko. Bibliotekarka z dziwną miną wypożycza milicjantowi książkę. Po pewnym czasie milicjant wraca do biblioteki i oddaje książkę telefoniczną. Bibliotekarka pyta z przekąsem: - I jak? Ciekawa była? Na co milicjant: - No, akcja niezbyt wartka, ale ilu bohaterów!

SPORT W SZKOLE K I N G K I N G SPORT W SZKOLE Nie samą nauką człowiek żyje, więc zgodnie z tą tezą, stawiamy również na sport i aktywność fizyczną! Nasze gimnazjum daje wiele możliwości rozwijania sportowych pasji i umiejętności, zarówno na lekcjach, jak i na zajęciach pozalekcyjnych. Codzienna porcja ćwiczeń fizycznych to recepta na dobre samopoczucie i prawidłowy rozwój młodych organizmów. To również najlepszy sposób na rozładowanie energii oraz doskonałą zabawę. Na lekcjach wychowania fizycznego uczniowie poznają szereg dyscyplin sportowych, uczą się pracy zespołowej, poznają smak zwycięstwa oraz gorycz porażki. To wszystko składa się na ich wszechstronny rozwój psychomotoryczny. Młodzi uczą się zaradności, radzenia sobie w nowych sytuacjach oraz zasad zdrowej rywalizacji w duchu „fair play”. Zapraszamy do zapoznania się z aktualnościami dotyczącymi sportu w naszym gimnazjum, zapraszamy do lektury! PIŁKA NOŻNA 04. 11. 2016 w Hali Sportowej MOSiR w Nowym Sączu odbyła się Rejonowa Gimnazjada Młodzieży Szkolnej w Halowej Piłce Nożnej Dziewcząt. W finałach rejonowych udział wzięły 4 drużyny. Stawką zawodów był awans do turnieju wojewódzkiego. Na boisku w hali MOSiR spotkali się zwycięzcy zawodów powiatowych z nowosądeckiego, limanowskiego, gorlickiego oraz miasta Nowy Sącz. Drużyny rywalizowały w jednej grupie, systemem każdy z każdy dwa razy po 10 minut. Klasyfikacja końcowa turnieju: 1. Gimnazjum nr 5 w Nowym Sączu, 2. Gimnazjum w Podegrodziu (Marek Fiut), 3. Gimnazjum w Ujanowicach, 4. Gimnazjum w Uściu Gorlickim PIŁKA KOSZYKOWA 216.11.2016. w Brzeznej rozegrano Gminne zawody w koszykówce dziewcząt i chłopców – Mistrzem gminy została reprezentacja naszego Gimnazjum. Natomiast 18.11.2016r w hali sportowej w Piątkowej odbyły się zawody międzygminne o awans do finału Mistrzostw Powiatu Nowosądeckiego w koszykówce



SPORT W SZKOLE K I N G Gminny Turniej Tenisa Stołowego Brzezna 30.11.2016r. niektórzy mieli po raz pierwszy na nogach łyżwy, wszyscy weszli na taflę i jeździli całkiem nieźle. Można było zobaczyć, że niektórzy, bardziej obeznani z tą formą aktywności lub ci, którzy jeżdżą na rolkach, świetnie radzili sobie pod względem techniki i umiejętności. Nie obyło się bez upadków, czasem przydała się koleżeńska pomoc. To była jednak prawdziwa frajda. Zapraszamy do wzięcia udziału w kolejnych imprezach organizowanych przez nauczycieli wychowania fizycznego i mamy nadzieję na jeszcze większe zainteresowanie tego rodzaju wydarzeniami.

Gimnazjum. Po zaciętej grze dziewczętom i chłopcom udało się wywalczyć III miejsce. SZACHY 21 listopada br. w hali sportowej w Łącku odbyły się Mistrzostwa Powiatu Nowosądeckiego w szachach dziewcząt i chłopców. W turnieju wzięło udział prawie 150 młodych szachistów ze szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Brali w nim udział również nasi uczniowie Mrówka Jolanta, Maciuszek Mariola, Maciuszek Dawid, Rams Paweł i Rams Grzegorz). Celem tej imprezy była popularyzacja tej królewskiej gry wśród uczniów, integracja, a przede wszystkim, dobra zabawa. Zawody organizowane były w formie indywidualnej odrębnie dla każdego typu szkół w dwóch kategoriach: dziewcząt i chłopców, systemem szwajcarskim na dystansie 7 rund. Tempo gry wynosiło 15 minut na partię dla zawodnika. Wysoki wynik wśród dziewcząt zanotowała Jolanta Mrówka zajmując miejsce – 7. Gimnazjum w Podegrodziu - wynik ogólny również 7 miejsce. Gratulujemy! PIŁKA SIATKOWA Dobiegła też końca Szkolna Liga Siatkówki, zorganizowana przez pana Piotra Śledzia. Mecze rozgrywano co wtorek systemem każdy z każdym - mecz i rewanż. Po rozegraniu 12 meczów w dwóch rundach udało się wyłonić najlepszą drużynę spośród tych 4 drużyn, które zgłosiły się do rozgrywek. Pierwsze miejsce zajęła drużyna Teletubisie. Gratulujemy! Szkolna Liga Sitkówki to impreza sportowa mająca na celu propagowanie postaw prozdrowotnych. Siatkówka jako forma aktywności niesie ze sobą wiele zalet istotnie wpływających przede wszystkim na wygląd, zdrowie i samopoczucie. Przyczynia się też do wypracowania umiejętności współpracy ze względu na swój charakter zespołowy oraz poszerzenia kontaktów towarzyskich. TENIS STOŁOWY 24.października br. rozegrano szkolny turniej tenisa stołowego, przygotowany przez panią Joannę Janik i pana Marka Fiuta. W każdej z grup zawodników do końca toczyły się zacięte rozgrywki o zwycięstwo w turnieju, a emocje udzielały się nawet doświadczonym graczom. Turniej przebiegał w zdrowej, sportowej atmosferze na wysokim poziomie technicznym. Podczas zawodów można było zaobserwować duże zaangażowanie zawodników - co bardzo cieszyło organizatorów - oraz prezentowaną przez nich postawę fairplay. Wśród dziewcząt najlepsza okazała się Anna Jurczak, II miejsce zajęła Wiktoria Zięba, a III Jolanta Mrówka (IIIa) . W kategorii chłopców zwyciężył Kacper Dyrek (IIa), drugie miejsce Łukasz Jurkowski (IIa) zajął, a trzecie Jakub Bodziony. Uczniowie Ci wzięli udział w turnieju gminnym 30.listopada 2016 w Brzeznej. JAZDA NA ŁYŻWACH W czwartek 8 grudnia nasi uczniowie z klasy II pod opieką Panów Piotra Śledzia i Marka Fiuta udali się do Chełmca na tamtejsze lodowisko. Okazało się, że pomysł wyjazdu był niezwykle trafiony, bo wszyscy uczestnicy byli zadowoleni. Mimo że

K I N G FOTORELACJA



MOŻE WARTO COŚ OBEJRZEĆ? K I N G "Magiczne święta" reż.Thale Persen